Odluka lidera naprednjaka Tomislava Nikolića da štrajkujući, od juče „samo“ glađu, natera predsednika Srbije Borisa Tadića da raspiše prevremene izbore mogla bi da utiče na rejtinge SNS i DS, ali ne i na popularnost manjih stranaka, poput SPS, LDP i DSS, smatraju sagovornici Danasa.


Februarska i martovska istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi za naprednjačku koaliciju glasalo oko 40 odsto birača, za demokrate oko 25 odsto, a da bi na izbore izašlo oko 60 procenata biračkog tela.

Miodrag Radojević sa Instituta političkih nauka ocenjuje za Danas da bi epilog odluke lidera SNS da posegne za „ličnom žrtvom“, kao i to kako bi završetak štrajka političari predstavili u javnosti, mogli da utiču na rejting naprednjaka i DS. Kako kaže, vidljivo je i da pojedine partije vladajuće koalicije pokušavaju da izvuku profit iz cele situacije. „To znači da će stranke želeti da naprave pozitivnu kampanju za sebe, a negativnu za svoje protivnike“, ukazuje Radojević. Prema njegovim rečima, moguće je da će se i deo apstinenata prikloniti nekoj od političkih opcija, „jer neće moći da ostanu ravnodušni“.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, smatra da će se rejtinzi stranaka promeniti, „ali teško da možemo znati za koliko bez ozbiljnog istraživanja javnog mnjenja“. Kako ističe za Danas, postoji pet tendencija od kojih će da zavisi kolika će biti promena volje birača kada je u pitanju potez Tomislava Nikolića.

„Prva tendencija bi bila da građani pomisle kako je Nikolić očajan čovek jer je izabrao štrajk kao politički metod. Druga bi bila da pomisle kako je neozbiljan, da ugrožava svoj život i da je neodgovoran političar, što bi dovelo da svoj glas daju nekome drugom. Treća tendencija bi mogla da bude da ljudi pomisle kako je Nikolićev čin oličenje lukavosti, da mu lekari drže život pod kontrolom, a on manipuliše narodom“, naglašava Nikolić.

Prema njegovim rečima, jedna od tendencija za promenu rejtinga SNS može da bude i da građani pomisle kako je DS bezosećajan jer neće da izađe Nikoliću u susret. Kao petu tendenciju, Milan Nikolić navodi i to da građani mogu da vide sve političare kao pokvarenjake i prevarante, i da zbog toga ne glasaju na predstojećim izborima. „Postoji i mogućnost prelivanja birača iz SNS u DS i obrnuto, ali neznatno“, ocenjuje Nikolić i dodaje da se rejtinzi LDP i SPS najverovatnije neće menjati.

Za razliku od Radojevića i Nikolića, Svetlana Logar iz Stratedžik marketinga ocenjuje za Danas da u skorije vreme verovatno neće doći do većih promena u rejtinzima stranaka, ali istovremeno ističe da su izbori daleko i „može se lako desiti da se nešto promeni, pošto je politička scena u Srbiji veoma dinamična“. „Ne očekujem da će SNS privući druge glasače, ali ni da će, na primer, neke pristalice DS na biralištima zaokružiti naprednjake“, navodi Logarova. Prema njenim rečima, oni koji su razočarani u DS neće preći u SNS, „jedino će se apstinenti u poslednjem trenutku odlučiti za koga će da glasaju“.

Kada je reč o partijama poput LDP i SPS, Svetlana Logar naglašava da se kod glasača trenutno ne vide varijacije i da kod ovih stranaka postoji stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari