Srbija započinje predsedavanja OEBS-u na sutrašnjoj konferenciji u Beču. Ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić i njegovi partneri iz Trojke, Didije Burkhalter i Frank-Valter Štajnmajer, ministri inostranih poslova Švajcarske i Nemačke, juče su objavili sastav Panela eminentnih ličnosti o evropskoj bezbednosti kao zajedničkom projektu, na čijem čelu će biti nemački diplomata Volfgang Išinger, preneli su elektronski mediji.

U radu Panela učestvovaće pored Išingera, Ema Bonino, Tahsin Burčuoglu, Oleksandr Čalij, Vaira Vike-Frejberga, Žan-Mari Geno, Barbara Hering, Džejn Harman, Sergi Kapanadze, Sergej A. Karaganov, Malkolm Rifkind, Adam Danijel Rotfeld, Teija Tilikainen, Kasim-Jomart Tokajev i Ivo Visković.

U skladu sa mandatom koji mu je poveren, Panel će davati savete u vezi sa rekonsolidovanjem evropske bezbednosti kao zajedničkog projekta, navedeno je u saopštenju OEBS. „Pored toga što ćemo nastaviti napore u cilju ponovnog uspostavljanja mira u Ukrajini, vreme je da se posvetimo i široj krizi evropske bezbednosti, koja je produbljena nedavnim dešavanjima, a ovaj panel će doprineti da se napravi pomak u okviru rasprave na tu temu“, rekao je predsedavajući OEBS-u Dačić.

Panel je pokrenut na inicijativu švajcarskog predsedavanja OEBS-u 2014, u tesnoj saradnji sa Srbijom i Nemačkom, na Ministarskom savetu OEBS 2014, održanom u Bazelu 4. decembra 2014.

Prvi sastanak

Prvi sastanak Panela biće održan na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, 8. februara 2015. godine, a njegov zadatak je da pripremi dva izveštaja: privremeni izveštaj, posvećen posebno poukama koje je OEBS stekao na osnovu svog angažovanja u Ukrajini, i konačni izveštaj o širim pitanjima bezbednosti u Evropi i na širem prostoru OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari