Predlog SPS-a da budući ministar kulture i informisanja bude direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, većina radnika u kulturni ocenila je pozitivno. Predsednik Vlade Ivica Dačić danas će odlučiti da li prihvata uslove Tasovca pod kojima će on, kako kaže, jedino doći na ponuđenu poziciju. Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS-a, izjavio je da je budžet za kulturu toliko mali da bi Tasovac tu malo šta mogao da uradi.

Kulturnjaci, međutim, „u inat svima i uprkos svemu“ misle drugačije.

Branislav Lečić, glumac i bivši ministar kulture, kaže da je predlog da Tasovac bude ministar kulture „super“ zato što je to neko ko je iz branše.

– Tasovac vodi Beogradsku filharmoniju i tu je dokazao da je jak i sposoban menadžer, da on ume to da radi i da je uvek spreman za novu misao i način ne samo u pozicioniranju ustanove koju on vodi, nego i da generalno isprojektuje kulturnu poruku ove zemlje, kaže Lečić. On ocenjuje i da je Beogradska filharmonija pod upravom Tasovca tehnički, fizički i sadržajno došla u poziciju da konkuriše evropskim filharmonijama.

– To je dovoljna legitimacija za njega kao sposobnog da bude ministar kulture. Drugo, bez obzira na to koja će sutra biti vlada, nama simpatična ili nesimpatična, od sada pa nadalje smatram da bi ministri kulture trebalo da budu nezavisne ličnosti kao Tasovac, koje ne pripadaju političkim partijama ili pripadaju, ali su dovoljno jake u kulturnom okruženju da izazivaju poštovanje i autoritet upravo zbog svoga rada, izričit je Lečić.

Uroš Đurić, vizuelni umetnik, misli da je predlog da Tasovac bude ministar pozitivan jer svi znamo gde je Filharmonija bila pre njegovog dolaska, a gde je sad. Đurić je posebno istakao njegovu sposobnost i način na koji je on uspeo da animira društvene snage da učestvuju u tome, da razumeju da je to nešto što podiže standard društva, da se cela vizura sredine u kojoj živimo drugačije percipira pogotovo spolja, a da to je pre svega važno za nas.

– Mislim da je Tasovac zaista figura koja može da animira ne samo kompletno društvo, nego i vladajuću političku nomenklaturu od čije prijemčivosti i dobre volje najčešcće zavise sprovođenje određenih političkih smernica, koje na žalost kod nas ostaju u tom deklarativnom obliku. To se najbolje videlo na otvaranju rada Skupštine i na toj ogromnoj sednici, gde su oni, pored svih problema koje društvo ima, raspravljali i o tome ko je gde letovao. To je potonuće do dna, konstatuje Đurić.

Ivana Stefanović, kompozitorka, kaže da je Tasovac kao umetnik i menadžer veoma talentovan čovek.

– Apsolutno nema sumnje da je izvanredan profil za svaku dužnost. Uostalom, on je to potvrdio sa Beogradskom filharmonijom, od koje je napravio jedan ozbiljan ansambl sa velikim potencijalom za budućnost, zaključuje Stefanovićeva.

Na klizavom kamenju

Rediteljka Jelena Bogavac našalila se da „SPS u epizodi departizacija hrabro departizuje ono što je njegovom srcu najmilije“.

– Da l’ će ikad više videti Konstantina uživo gde po Nišu šeta? Nikad. Sve im je uzela ukleta departizacija! Na estetskom nivou ponajviše. Šalu mimoilazeći – Ivan Tasovac je odličan čovek. Al’ koliko treba odličan biti na klizavom kamenju kaldrmisane nekulturno isuviše političke anarhije koja vlada domaćim scenama? Ala je to stoglava Kapetane, a imaju li pameti gusari u tim svojim tikvama? Da parafraziram Duška Radovića, kaže Bogavac.

Zamerke pojedinih socijalista i SANU

Spekuliše se da su se pojedini ugledni članovi SPS protivili tome da Tasovac postane ministar , ocenivši da direktor Beogradske filharmonije nije član njihove stranke, kao i da socijalisti imaju „dosta kvalitetnih kadrova“ za takvu funkciju. Ipak, kako se navodi, oni su promenili stav nakon što su im čelnici partije naredili da „spuste loptu i ne prave cirkus s predlogom premijera Dačića“. Zamerke na račun Tasovca navodno su uputili i neki članovi SANU, ocenivši da on „ne obavlja valjano ni sadašnju funkciju“. S druge strane, premijer i lider SPS smatra da bi Tasovac „svakako mogao da bude ministar kulture po svojoj stručnosti“. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari