Jedini krivac za gašenje Socijaldemokratske partije je njen predsednik Nebojša Čović, tvrdi za Danas funkcioner ove stranke i državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović, povodom činjenice da SDP nakon gotovo osam godina od nastanka i tri godine političkog pauziranja odlazi u istoriju.

Rukovodstvo partije nije prikupilo 10.000 potpisa i nije predalo zahtev za preregistraciju. Nebojša Čović izjavio je da stranka nije registrovana jer za to nije bilo dovoljno volje, budući da određeni članovi Predsedništva SDP nisu imali vremena za stranački rad, već su se uglavnom bavili aktivnostima „vezanim za lični raspored“.

– Za nestanak Socijaldemokratske partije s političke scene isključivu krivicu snosi sam Nebojša Čović. Deset puta u poslednje tri godine predlagao sam mu sazivanje sednica Glavnog odbora i Predsedništva, kako bismo partiju vratili u život. Sve moje predloge Čović je odbio, smatrajući da valjda ima više prava na SDP zato što lično plaća prostorije stranke. Osim mene, predlozi da se nešto učini stizali su i od drugih članova Predsedništva, koji su takođe nailazili na indolentan stav predsednika – ističe Ivanović i dodaje da su potpredsednici mogli da sazovu sednice Glavnog odbora i Predsedništva, ali da bi to bilo protumačeno kao puč i nasilno preuzimanje partije.

Ivanović kaže za Danas da članovi Predsedništva nisu hteli prevrat u SDP, „jer to je uvek praćeno negativnim publicitetom, koji nam u trenutku kada je partija bila van svih političkih tokova nije bio potreban“. On napominje da je marta 2008. predložio formiranje radne grupe koja bi pripremila kongres stranke. Ovim povodom sazvan je i sastanak, ali je od 20 članova došlo svega petoro.

– Iz svega ovoga jasno se zaključuje zašto je sudbina SDP ovakva. I dalje verujem da ova partija može da ima perspektivu, ali s potpuno novim, modernim ljudima – kaže Ivanović.

Na pitanje da li je on sada ostao bez stranačke baze i namerava li da promeni partijske boje, državni sekretar za KiM kaže da neće žuriti sa odlukom. „Mene identifikuju s Kosovom i, ukoliko budem menjao stranku, izabraću onu koja ima meni najsličnije stavove o KIM“, odgovara on. Na pitanje da li to znači da prelazi u DS, budući da je i izabran na listi Za evropsku Srbiju, Ivanović ponavlja da nema razloga za žurbu. „Tačno je da sam bio na listi ZES, s kvote G17 plus, ali to me ne obavezuje“, navodi Ivanović.

– Nemam nameru da polemišem sa Oliverom Ivanovićem, naročito kad govori neistinu. Kakvu karakteristiku dati ljudima koji pljuju u izvor iz koga su pili vodu. Poslednje dve i po godine molim Ivanovića da bude predsednik stranke, a to zna i Slobodan Orlić. Da je Ivanović mogao da sazove Izvršni odbor, to bi i učinio, da je mogao da sazove Predsedništvo i to bi učinio, ali nije, iako je prokrstario Srbiju i obišao sve odbore – odgovara za Danas na pomenute tvrdnje Nebojša Čović i dodaje da je Ivanoviću pomogao u formiranju Pokrajinskog odbora SDP na Kosovu i Metohiji, ali da se on bez znanja stranke našao na tuđoj izbornoj listi.

Čović kaže i da je Ivanović glavni krivac što nije došlo do sjedinjenja SDP i SDPS Rasima Ljajića, ali i napominje da je poslednjih nekoliko godinama parama svoje firme finansirao ono što je ostalo od Socijaldemokratske partije, ali da više nema nameru da to čini.

SDP je nastao aprila 2002, kada su se sjedinile Socijaldemokratija, na čijem čelu je tada bio Slobodan Orlić, i Socijaldemokratska unije Žarka Koraća. Savez je trajao kratko, jer je ubrzo usledilo izdvajanje Koraćevog SDU, ali 2004. u Socijaldemokratiju se utapa i Demokratska alternativa koju je Nebojša Čović osnovao 1997. godine. Stranka je održala četiri kongresa, a njeni viđeniji članovi bili su Meho Omerović, Ljiljana Nestorović, Rodoljub Šabić, Bora Kuzmanović, Dmitar Šegrt, Dragan Tomić, glumica Radmila Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari