Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija, i kada bi priznala Kosovo, ne bi bila u EU, „zato što će uvek postojati neki novi uslovi“. Dačić je ovu, prilično neočekivano izjavu, dao u intervjuu za ruski portal Sputnjik, i još je naveo da Srbija ne želi više da prihvata politiku pokretnih ciljeva i stalno postavljanje novih uslova. Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednik Srbije Tomislav Nikolić da bi Srbija, kad bi priznala Kosovo, za mesec dana bila u EU, odgovorio: „Ne bi. Zato što će uvek postojati neki novi uslovi“.

– Kad je bio isporučen, uhapšen Ratko Mladić, posle mesec dana se pojavilo pitanje Kosova. Do tada to nije bilo na dnevnom redu. Ali mi apsolutno ne želimo više da prihvatamo tu politiku pokretnih ciljeva, to stalno postavljanje novih uslova i mi ne želimo uopšte da razgovaramo više o toj temi. Jasno smo rekli, i nama je jasno rečeno, da nema nikakvog uslova, rekao je Dačić.

Ova Dačićeva izjava o Kosovu i evrointegracijama nije juče bila usamljena – u različitim medijima i na društvenim mrežama oglasili su se i drugi zvaničnici Srbije, Albanije i Kosova.

Albanski premijer Edi Rama je, naime, u intervjuu prištinskoj televiziji „Kosova klan“ rekao da će se Kosovo i Albanija „ujedini na klasičan način“ ukoliko EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i liberalizaciju viza. U zajedničkom intervju sa ministrom spoljnih poslova Kosova Hašimom Tačijem, on je naveo da ujedinjenje Kosova i Albanije ima dve alternative i da sve zavisi od pristupa EU.

Prvo je, dodao je on, ujedinjenje u EU, međutim ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će „dve države biti prinuđene da se ujedine na klasičan način“. „Dve države zalažu se za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji“, dodao je Rama. On je naglasio da je sramota za EU što se ne završava proces liberalizacije viza za građane Kosova koji jedini nemaju te olakšice u regionu.

Osvrćući se na izjavu albanskog premijera, Tači je rekao da Ramina izjava nije pretnja EU, već da je reč o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU.

Reagujući na tu izjavu, premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Kosovo i Albanija nikada neće ujediniti. „Obećavam premijeru Rami da se Kosovo i Albanija, kako on kaže, na klasičan način nikada neće ujediniti! Molim albanske lidere da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu!“, napisao je srpski premijer na svom zvaničnom Tviter nalogu Serbian PM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko đurić juče je ovim povodom sazvao vanrednu konferenciju za medije na kojoj je izjavio da izjave albanskog premijera predstavljaju napad na mir, grubu pretnju stabilnosti u regionu i opasan poziv na prekrajanje granica na Balkanu. Đurić je pozvao Albaniju da prestane sa udaranjem u ratne bubnjeve i da takve izjave ne mogu da donesu ništa, osim ugrožavanja krhke stabilnosti u regionu.

On je podvukao da Srbija nikada neće dozvoliti, kako je to rekao Rama, „klasično ujedinjenje Albanije i Kosova“. „Upozoravamo Albaniju da prekine sa udaranjem u ratne bubnjeve i da se u punoj meri posveti poštovanju međunarodnih i dobrosusedskih obaveza koje ima“, rekao je đurić dodavši da se predstavnici Srbije u ovim trenucima već obraćaju međunarodnoj zajednici povodom izjave Albanskog premijera.

 

Joksimović: Bez ucena

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe za Danas da EU ne bi smela da dozvoli da je bilo ko ucenjuje i izražava pretnje destabilizacijom regiona. „Posebno to ne bi trebalo da radi kandidat za članstvo“, ukazuje Joksimovićeva.

 

Ćutanje

Do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili odgovor iz institucija EU na pitanje kakav je njihov stav o ovoj izjavi premijera Albanije, kao ni iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari