„Umesto što preti, Bakir Izetbegović bi trebalo da razgovara sa Miloradom Dodikom“, komentariše za Danas Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije, izjavu bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine da „međunarodna zajednica sada mora da zaustavi Dodika“.

Bakir Izetbegović je izjavio da se nada da je ponašanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika poslednji pokušaj dezintegracije BiH, „labudova pesma“ u nastojanju da se ostvare neki ratni ciljevi u BiH. On je istakao i da je Dodik sada prešao s reči na dela i da „ide na odmeravanje mišića s međunarodnom zajednicom, na konflikt, na sudar sa međunarodnom zajednicom, sa antidejtonskim, neustavnim aktivnostima“. „Ako mu to prođe, tada će doći do sudara državnih institucija sa entitetskim, jer ako RS ubuduće ne bude priznavala državno tužilaštvo, državni sud Bosne i Hercegovine i ako to tužilaštvo i sud angažuje SIPA i OSA da uhapse nekoga u RS, ako to bude sprečavala policija u RS, doći će do sukoba između institucija državnog i entitetskog nivoa“, ocenio je Izetbegović i dodao da „međunarodna zajednica sada mora da povuče jasnu crvenu liniju i da zaustavi Dodika“.

Ivica Dačić u izjavi za naš list, međutim, ističe da svi problemi u BiH treba da se rešavaju dogovorom.

„Svi problemi u BiH treba da se rešavaju dogovorom sva tri naroda i oba entiteta. To je jedini put, učestvovala u tome međunarodna zajednica ili ne“, kaže Dačić za Danas.

Na konstataciju da su takvi apeli već postali fraza jer je očigledno da se do takvog dogovora ne dolazi godinama unazad, odnosno da međunarodna zajednica, svakako, nije na strani Milorada Dodika, niti ima razumevanja za njegove postupke, sagovornik Danasa kritikuje Bakira Izetbegovića.

„Izetbegović treba da razgovara sa Dodikom a ne da preti. On prvo treba da objasni ko je kriv za pokušaj ubistva srpskog premijera u Srebrenici, 11. jula ove godine“, smatra Dačić.

Danasov sagovornik, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje kako komentariše to što međunarodna zajednica u Dodiku vidi izvorište problema destabilizacije prilika u BiH, i kako se on prema toj činjenici odnosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari