„Kori Udovički treba da se izjasni o celoj ovoj lažnoj aferi. Ili da podnese ostavku“, kaže za Danas Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, upitan da prokomentariše stav ministra za rad Aleksandra Vulina da ne razume premijera Srbije jer „trpi Kori Udovički u vladi“. On napominje da „nije moguće da o tome ne izrekne stav“. „Nemoguće je biti u Vladi, a u isto vreme napadati je. Kori, kao i ja i svi mi, ima i dodatnu moralnu obavezu prema Aleksandru Vučiću, koji ju je pozvao i postavio na mesto potpredsednika Vlade“, smatra Ivica Dačić.


Prema njegovim rečima, u ovim pitanjima „kao što su lažne afere i napadi na Vladu i premijera, ne može se biti uzdržan“.

„Premijer Srbije određuje sastav svog kabineta, i tu nema šta dalje da se kaže. Ministri mogu da daju svoje lične ocene ili ne, ali samo Vučić određuje ko će biti ministri u Vladi Srbije“, prokomentarisao je kratko za Danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade, upitan kako vidi izjavu ministra za rad Aleksandra Vulina o Kori Udovički.

Rasim Ljajić i Ivica Dačić su jedini članovi vlade koji su se odazvali pozivu Danasa da kažu šta misle o ovoj javnoj „prozivci“ ministara. Istovremeno, juče je upućen još jedan u nizu apela visokih funkcionera Srpske napredne stranke partijskom lideru Aleksandru Vučiću da raspiše izbore na svim nivoima. To se, prema tumačenju određenog dela javnosti, čini da bi se obezbedilo više vlasti na lokalnom, odnosno pokrajinskom nivou, pa se afere koriste u prilog tumačenja atmosfere koja pogoduje vanrednim izborima. Činjenica je, takođe, da su istraživači javnog mnjenja saglasni da motivi za raspisivanje vanrednih izbora nisu jasni ni očigledni. To je u kratkoj izjavi za naš list juče ponovio i Srđan Bogosavljević, direktor IPSOS Stratedžik marketinga.

„Motivi za raspisivanje izbora nisu očigledni u brojevima, tako da njihovo određenje spada u političku analizu, a ja u to ne bih ulazio“, istakao je Bogosavljević za naš list.

Međutim, autor poslednjeg apela, Miloš Vučević, član Predsedništva SNS i gradonačelnik Novog Sada, takve navode demantuje.

„Tačno sam naveo razloge za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora“, ističe Vučević za Danas.

Miloš Vučević je juče uputio pismo predsedniku SNS i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem ga poziva da se uporedo sa lokalnim i pokrajinskim izborima, održe i izbori za novi saziv republičkog parlamenta, saopštio je danas Gradski odbor SNS u Novom Sadu. U pismu se navodi da je aktuelni politički trenutak u državi takav da narodu treba prepustiti odluku da li je za to da se vrati sistem koji je sprovodila DS na čelu sa Bojanom Pajtićem, Dušanom Elezovićem i Igorom Pavličićem, koji je omogućavao lagodan život samo toj grupi ljudi, istovremeno godinama pljačkajući i siromašeći građane Republike Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da će polovinom ovog meseca saopštiti sudbinu vlade, odnosno odluku o izborima, te da će se tada osvrnuti i na sve intrige i trikove koje su pratile njen rad. To je bio premijerov komentar na pitanje novinara da prokomentariše današnju izjavu ministra Aleksandra Vulina: „Dokle će da trpi Kori Udovički u vladi“.

„Mislim da je svima jasno da državni organi rade svoj posao, ali i da je svima jasno o čemu se tu radilo. Ja se ne bavim intrigama i besmislicama, lažima i prepucavanjem“, naveo je premijer. Prema njegovim rečima, svi dovoljno dobro znaju ko je u Srbiji i koliko pošten.

On je primetio da su, nasuprot intrigama, uspesi vlade, potkrepljeni konkretnim podacima i rezultatima, nešto što niko ne može dovesti u pitanje. „Atmosfera koja se u društvu kreira je nešto sasvim drugo“, konstatovao je Vučić i dodao da u ovom trenutku neće time da se bavi.

 

EK: Odlaganje izveštaja za 7 dana

Brisel – Paket godišnjih izveštaja Evropske komisije o napretku država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, odložen je za nedelju dana i biće predstavljen u drugoj polovini oktobra, saopšteno je danas iz EK, a preneli beogradski elektronski mediji. Izveštaj o kandidatima, uključujući i Srbiju, koji je trebalo da bude objavljen 14. oktobra, biće u Briselu predstavljen nedelju dana kasnije, zbog toga što će 14.oktobra biti održan samit EU posvećen prevashodno migrantskoj krizi. „Želeli smo da paket izveštaja dobije javnu i medijsku pažnju koju zaslužuje“, rečeno je u saopštenju Komisije. Format izveštaja, koji osim Srbije obuhvataju Crnu Goru, BiH, Makedoniju, Tursku i Kosovo (uz čiji naziv prema Briselskom sporazumu stoji zvezdica), biće drugačiji nego ranijih godina, rečeno je u EK. Izveštaj treba javnosti da predstavi komesar Johanes Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari