– Misije OEBS na terenu samostalno donose odluke i zaključke o sadržaju svojih saopštenja i stavovima u vezi sa aktuelnim događajima, rečeno je Danasu u Stalnom savetu OEBS u Beču, u odgovoru na pitanje da li su u sedištu ove međunarodne organizacije upoznati sa zauzimanjem stava o zaštitniku građana Saši Jankoviću. Stav u kome se osuđuju napadi na Jankovića iskazan je u saopštenju koje je objavila misija OEBS u Srbiji. Na pitanje kako komentarišu sukob koji je nastao na relaciji Misija OEBS u Beogradu i Ministarstva spoljnih poslova Srbije zbog ovoga, u sedištu u Beču nam je rečeno da se oni o toj temi neće izjašnjavati, te da su adrese za ta pitanja misija u Srbiji i Ministarstvo spoljnih poslova.


Nasuprot tome, u diplomatskim izvorima u Beogradu tvrde za Danas da je Misija OEBS u Srbiji zaobišla uobičajenu proceduru prilikom objavljivanja saopštenja o Jankoviću jer nije konsultovala MSP. S obzirom na to da Srbija predsedava OEBS – kao takva mora da stoji iza svakog saopštenja ili stava, tvrde izvori Danasa. Ističu i da se ne može pouzdano reći da li je reč o direktnoj nameri da se zaobiđe Ministarstvo spoljnih poslova, ili pak o slučajnosti.

Međutim, na isto pitanje Danasa zbog čega nije konsultovan MSP prilikom objavljivanja saopštenja o Jankoviću, kako tvrdi i šef diplomatije Ivica Dačić, u misiji OEBS u Srbiji dobili smo odgovor da „u ovom trenutku Misija neće davati dalje komentare na ovu temu“. Ponovo smo upućeni na prekjučerašnje saopštenje u kome se navodi da je vršilac dužnosti šefa Misije OEBS, Majkl Ujehara izjavio da „neodgovorno izveštavanje, uključujući i namerno korišćenje neproverenih tvrdnji, glasina i insinuacija, kao i odsustvo analitičke debate unutar institucija, podrivaju poverenje građana u njihovu vladu“.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da Saša Janković nije jedini protiv koga se vodila negativna kampanja napomenuvši da je i ombudsmanu, kao i svim drugim građanima, potrebna zaštita. Na konstataciju da je Janković institucija zaštitnika građana, Dačić je rekao „i ja sam institucija, ja sam ministar spoljnih poslova“.

„Nije Saša Janković jedini protiv koga se vodila negativna kampanja, i ja sam jedan od primera, pa nisam video toliku zabrinutost zbog toga“, rekao je Dačić.

On je istakao da ne postoji nezavisna državna institucija i da je Janković nezavisan organ, izabran zahvaljujući glasovima parlamentarne većine.

Dačić je ponovio da je saopštenje Misije OEBS u Beogradu izdato bez konsultacija sa Srbijom kao predsedavajućom OEBS, uprkos tome što postoji dobra saradnja sa Misijom. On je dodao da Misija OEBS nema obavezu da traži dozvolu za objavljivanje određenih saopštenja, ali je napomenuo da Misija nije „sudija, već partner u reformama u našem društvu“.

„Mi smo veoma zainteresovani za dijalog o svim pitanjima i nema potrebe da te teme budu predmet dnevnopolitičkih aktivnosti, već treba da se rešavaju sistemski“, rekao je Dačić dodavši da je indikativno što je saopštenje izdato u odsustvu šefa misije Petera Burkharda.

„Niko nije bezgrešan. Možda smo i mi pogrešili, možda i Saša Janković, možda mediji ili bilo ko drugi“, rekao je on napominjući da je važno da se tom pitanju priđe proaktivno, kako se „od svega ne bi pravio spektakl“.

Na pitanje novinara da li je bilo reakcije međunarodne zajednice na hajku protiv Jankovića, Dačić je juče nakon sastanka sa šefom diplomatije Letonije Edgarsom Rinkevičsom, odgovorio da nije. Dodao je i da niko iz OEBS nije reagovao na saopštenje.

„Misija OEBS odgovara meni i stalnom savetu OEBS za svoj rad. Ne odgovaram ja njima“, naglasio je on i dodao da je zakazan sastanak po povratku šefa Misije u Srbiji Peterom Burkhartomkako bi se otvoreno razgovaralo o svim pitanjima.

 

Vučić se slaže sa Kirbijem

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je juče, povodom učestalih nesuglasica između ombudsmana Saše Jankovića i pojedinih predstavnika vlasti, da SAD podržavaju nezavisnu instituciju zaštitnika građana, a da detalje vezane za njegovu ličnost ostavljaju onima koji su za to zaduženi. „Kada govorimo o napadima na ombudsmana, treba biti vrlo pažljiv. Govorimo o instituciji zaštitnika građana i govorimo o njegovoj ličnosti“, rekao je Kirbi. Premijer Vučić je izjavio da se slaže sa Kirbijem i da poštuje institucije ali da su „ličnosti drugo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari