Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je u Parizu da se ne sme dozvoliti da Unesko bude politizovan ili zloupotrebljen i apelovao na odlaganje debate o članstvu Kosova u toj organizaciji kako bi se dala šansa dijalogu.


„Odložimo debatu po ovom pitanju u Unesku i dajmo šansu dijalogu jer to je jedini način da se i o ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje i time izbegnu dalje podele, politizacija i konfrontacija unutar Uneska. Ovakav pristup je i u duhu principa na kojima je utemeljena ova Organizacija i, uvereni smo, u najboljem je interesu regionalne stabilnosti i saradnje,“ rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se ne sme dozvoliti da Organizacija bude stavljena u funkciju afirmacije ilegalne i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države članice UN, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani važećom i pravno obavezujućom rezolucijom SB UN.

U obraćanju na generalnoj debati 38. zasedanja Generalne konferencije Uneska, Dačić je podsetio da Unesko ne donosi političke odluke o državnosti, a da po osnovu rezolucije SB UN 1244, Kosovo i Metohija teritorija Srbije pod privremenom upravom UN, na kojoj i danas deluje misija UN – UNMIK, što znači da „Kosovo nije država.“

Generalna konferencija počela je u utorak u Parizu. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, u delegaciji su ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, kao i predsednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović.

Glavna tema 38. generalne konferencije je obeležavanje 70. godišnjice od osnivanja Uneska, kao i usvajanje dvogodišnjeg programa rada i budžeta Organizacije. Srbija je jedan od potpredsednika ovogodišnjeg zasedanja Generalne konferencije Uneska.

Na dnevnom redu 38. zasedanja, između ostalog, biće i razmatranje zahteva za prijem „Republike Kosovo“ u članstvo u ovoj organizaciji, a na preporuku Izvršnog saveta Uneska koja je usvojena 21. oktobra ove godine. Od ostalih pitanja od interesa za Srbiju, na dnevnom redu Generalne konferencije biće i izbori za Izvršni savet Uneska gde je Srbija jedan od kandidata. Izbori za Izvršni savet će se održati 11. novembra.

Patrijarh srpski Irinej upozorio je juče pravoslavni svet da su Srbi na Kosovu i Metohiji i svetinje Srpske pravoslavne crkve u velikoj opasnosti, jer, kako je naveo, pobornici takozvane države Kosovo žele da članstvom u Unesku prisvoje srpske crkve i manastire. SPC stoga poziva pravoslavni narod i sve kojima je stalo do prava i pravde u svetu, da se usprotive učlanjenju takozvane države Kosovo u Unesko, što bi, kako navodi, bilo ravno humanitarnoj katastrofi, odnosno uništavanju srpskih pravoslavnih svetinja, a time i svetske baštine.

S druge strane, prištinski mediji prenose da je kosovski šef diplomatije Hašim Tači pozvao Srbiju da podrži prijem Kosova u Unesko. Kako navodi Koha, Tači je za agenciju AP rekao da će to očuvati i potvrditi srpsko kulturno i istorijsko nasleđe. On je Srbiju pozvao i da „gleda u budućnost mira, pomirenja i poštovanja kulturnih istorijskih vrednosti“.

„Članstvo Kosova u Unesku bolje će očuvati i potvrditi srpsko kulturno i istorijsko nasleđe“, rekao je Tači.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari