Tema razgovora premijera Srbije i Albanije tokom posete Aleksandra Vučića Albaniji biće, između ostalog, izgradnja autoputa Niš-Priština do luke u Albaniji, kao i rekonstrukcija pruge preko Kosova do Albanije, saznaje Danas od izvora bliskih Vladi Srbije. Iako plan posete Vučića još nije do kraja utanačen, infrastrukturni projekti, prema saznanjima Danasa, biće među najvažnijim temama.

Kako saznajemo, još nije poznat pun sastav delegacije premijera Srbije koji će otputovati u Tiranu 27. maja, ali odlazak nam je potvrdila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture. Njeno učešće u delegaciji je još jedna potvrda saznanja našeg lista o tome da će se razgovarati o infrastrukturnim projektima. „Nije još poznato koje ministre će predsednik Vlade povesti sa sobom u Albaniju“, rečeno je Danasu.

Zorana Mihajlović ističe za Danas da još nisu poznate sve teme. „Svakako mi smo okvire infrastrukturnih projekata napravili, ali još nisu poznate sve teme. To ćemo znati za par dana. Važno je istaći da smo imali zajedničku radnu grupu sa albanskim partnerima za te projekte“, napominje Mihajlović za Danas.

Potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić otputovaće u petak u zvaničnu posetu Albaniji. Kako ističe za Danas, najpre će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova Regionalnog saveta za saradnju na kojem bi trebalo da Goran Svilanović bude ponovo izabran za generalnog sekretara tog saveta.

„Nakon toga prisustvovaću sastanku ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope. To je moja treća poseta Albaniji u poslednjih sedam godina“, naglašava Ivica Dačić za Danas.

U poslednja tri meseca intenzivirane su zvanične posete srpskih državnih zvaničnika Albaniji. Nakon Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Srbije i ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova, i šefa diplomatije Ivice Dačića, premijer Aleksandar Vučić otputovaće u prvu zvaničnu posetu Albaniji 27. maja. To će biti prva zvanična poseta srpskog zvaničnika na najvišem nivou ikad. Ni Josip Broz Tito, tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine SFRJ, nije nikada boravio u zvaničnoj poseti Albaniji.

Domaćin srpskog premijera biće premijer Albanije Edi Rama, koji je 10. novembra 2014. boravio u Beogradu u prvoj zvaničnoj poseti najvišeg albanskog zvaničnika u poslednjih 68 godina. Poslednji albanski državnik koji je posetio Beograd bio je Enver Hodža, koji je 1946. bio gost Josipa Broza Tita. To je bio prvi i jedini susret tako visokih zvaničnika tadašnje Jugoslavije i Albanije.

„Ako je za šest ili sedam meseci ispravljeno ono što je celi prošli vek propušteno, to je velika stvar ne samo u albansko-srpskim odnosima već i za ceo region“, istakao je za Danas Škeljzen Malići, savetnik premijera Albanije Edija Rame.

Podsetimo, intenzivna saradnja srpskih i albanskih zvaničnika na ministarskom nivou počela je 5. februara ove godine u Tirani, gde se odigrao prvi bilateralni sastanak posle 23 godine. Time je, po izjavama srpskih i albanskih predstavnika, nastavljena saradnja započeta na konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj krajem avgusta prošle godine u Berlinu. Tada je dogovoreno da dve zemlje zajednički nastupaju pred Evropskom unijom u realizaciji projekata. Tokom boravka u Tirani srpsku delegaciju je predstavljala Zorana Mihajlović, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture, koja je tada najavila velike infrastrukturne projekte među kojima je izdvojila izgradnju puta Niš – Priština – Tirana sa ciljem izlaska ovog pravca na luku, izgradnju Koridora 11 od Beograda do Crne Gore i njegovo ukrštanje sa Jadransko-jonskim auto-putem, takozvanim Plavim koridorom, te rekonstrukciju pruge Beograd – Bar i njeno povezivanje sa albanskim lukama.

U susret posete Aleksandra Vučića Tirani, podsetimo da je posetu Edija Rame Beogradu obeležio niz incidenata i nesporazuma. Najpre se, uoči posete predsednika Vlade Albanije, na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija dogodio incident sa skandiranjem protiv Albanaca i pozivima na ubistvo, da bi se meč okončao tako što je iznad stadiona pušten dron sa zastavom velike Albanije. Zatim je, tokom zajedničke konferencije za novinare Vučića i Rame, došlo do negodovanja srpskog premijera, jer je albanski izjavio da je Kosovo nezavisna država.



 

Da li je Stefanović razmatrao bezbednost Vučića u Tirani?

Na pitanje da li se Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, tokom posete Tirani, u prethodna dva dana, bavio bezbednosnim aspektima posete Aleksandra Vučića Tirani, u MUP nismo dobili ni potvrdu ni negativan odgovor. Podsetimo, tokom posete Edija Rame Beogradu, u novembru prošle godine, bilo je angažovano oko 5.000 pripadnika MUP, isti broj koji je bio neophodan za održavanje reda i mira tokom jednog od najrizičnijih skupova u Srbiji – Parade ponosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari