– Koordinator pet timova u okviru sistema „deliveri junit“ u kabinetu premijera Aleksandra Vučića biće poznat do kraja godine, kažu za Danas saradnici premijera, i dalje ne želeći da otkriju ko su potencijalni kandidati za to mesto. Kako tvrde u njegovom kabinetu, „deliveri junit“ funkcioniše normalno uprkos tome što već nekoliko meseci nema glavnog koordinatora, jer svaki od pet timova ima svog šefa koji premijeru podnosi izveštaje o radu. Oni dodaju da bi šef tu bio samo koordinator, što sada ide preko šefa kabineta premijera Ivice Kojića.

Ni nekoliko meseci od osnivanja „deliveri junita“ još zvanično nije imenovana osoba koja će biti glavni koordinator ovih „jedinica za isporuku“. Kako je Danas već pisao, a što je potvrđeno iz tri različita i pouzdana izvora, pre nekoliko nedelja za koordinatora je izabrana Ana Brnabić (ali ne još i postavljena), do pre tri dana direktorka ogranka američke firme u Srbiji Continental Wind Serbia (CWS), koju je premijer optužio da pokušava da „reketira“ Srbiju. Brnabićeva se nije oglašavala povodom te informacije, niti je to iko demantovao iz vlade.



 

Brnabićeva je u nedelju podnela ostavku u CWS, nakon objavljivanja u javnosti navodnog snimka razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički, koja je bila direktorke te iste kompanije pre Brnabićeve. Lidija Udovički u tom razgovoru navodno tvrdi da joj je direktor Elektromreže Nikola Petrović tražio mito od dva miliona evra za izgradnju vetroparkova. Ana Brnabić je kao razlog za ostavku navela to što se nije slagala sa rukovodstvom firme o tome treba li kompanija da objasni celu situaciju. Nakon podnošenja ostavke, na zajedničkoj konferenciji za medije sa Nikolom Petrovićem i ministrom energetike Aleksandrom Antićem rekla je da niko od CWS nije tražio mito, kao i da je Lidija Udovički prekršila ovlašćenja time što se predstavljala kao zaposlena u toj firmi u vreme kada to više nije bila.

Zbog čitave situacije neizvesno je da li ponuda Brnabićevoj za „deliveri junit“ i dalje važi, jer, kako nezvanično saznajemo, ona i kabinet premijera nisu bili u kontaktu od jula.

Sistem „deliveri junit“ (u prevodu „jedinice za isporuku“) formiran je početkom godine na osnovu nekadašnjeg modela rada kabineta britanskog premijera koji funkcioniše pomoću timova koji su zaduženi za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima. Ovakav model uređenja kabineta premijera je izrađen na osnovu angažovanja konsultantske kuće „Tony Blair Associates“, čije su troškove angažovanja u Srbiji pokrili Ujedinjeni Arapski Emirati. Ipak, takav sistem u Velikoj Britaniji je ukinut nakon mandata Tonija Blera. Ono što je poznato od ranije, ukoliko nije bilo promena, jeste to da se na čelu pet pojedinačnih timova, koji će ukupno imati 15 članova, nalaze Danijel Nikolić – za reformu državne uprave, Igor Lončarević – za infrastrukturu, Dragan Glamočić – za poljoprivredu, Srđan Kuprešanin – za privatizaciju državnih preduzeća, ali nije objavljeno i dalje ko vodi tim za direktna strana ulaganja.

 

Šef kabineta



Ivica Kojić je od januara šef Vučićevog kabineta, a tu istu funkciju obavljao je u Ministarstvu ekonomije kada je resor vodio Mlađan Dinkić. U Dačićevoj vladi bio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, koje je vodio Dinkić, a ostavku je podneo u septembru 2013, kada je URS izbačen iz rekonstruisane vlade.

Mihajlovićeva zadovoljna saradnjom

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović na pitanje Danasa da li je imala prilike da sarađuje sa „deliveri junitom“, odgovara potvrdno. „Veoma sam zadovoljna, posmatram ih dao deo tima premijera i radimo zajedno na infrastrukturnim projektima“, navela je Mihajlovićeva u odgovoru.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari