Kontrola poslovanja i smene direktora javnih preduzeća u mandatu nove vlade, kako su za Danas objasnili u vrhu SNS, krenuće od najvećih sistema i spuštaće se postepeno do lokalnog nivoa.

Biće donet nov zakonski okvir, a menadžeri će rezultate garantovati svojom imovinom. Najavljuje se i formiranje posebnog tela koje će kontrolisati rad javnih preduzeća, ali ne i obaveze transparetnosti rada i javne dostupnosti informacijama.

Ipak, potpredsednik SNS Bratislav Gašić precizira u razgovoru za Danas da nove mere Vlade Srbije neće podrazumevati ni automatsko raspisivanje konkursa u svim javnim preduzećima i biranje novog rukovodstva, iako su najavljene potezi tumače u svetlu apsolutne departizacije.

S druge strane, Dušan Pavlović, savetnik bivšeg ministra privrede Saše Radulovića, ocenjuje za Danas da su sve najavljene mere besmislene bez uvođenja obaveze o transparentnosti rada javnih preduzeća, ocenjujući najave budućeg premijera Aleksandra Vučića „prostim premeštanje nečega iz levog u desni džep“.

„Javna preduzeća moraju da imaju raspisane konkurse na koje će se javiti najbolji menadžeri, koji će svojom imovinom garantovati u slučaju negativnog rezultata. Oni će morati da imaju jasne programe i zadatke ispred sebe sa kojima će konkurisati. Naravno, nećemo, ukoliko je neko član SNS ili bilo koje druge stranke, da ga diskvalifikujemo zbog toga, ali planiramo da to dovedemo na jedan profesionalan nivo. Da javna preduzeća više ne budu partijske prćije za koje nije bitno da li imaju negativan ili pozitivan rezultat, da se tamo pojedinci zapošljavaju kao direktori i da sedenje u foteljama bude jedino što rade“, istakao je Bratislav Gašić za Danas.

Prema njegovim rečima, ne treba očekivati da konkursi budu raspisani u svim javnim preduzećima. „Trebalo bi videti koja su javna preduzeća potrebna, a koja nepotrebna, za funkcionisanje lokalnih samouprava i sistema zemlje. Krenućemo sa kontrolom od najvećih preduzeća i idemo na dole, sve do lokalnih samouprava. Mnoge lokalne samouprave su otvarale javna preduzeća tako što jedna ubace u blokadu, a onda otvore neko drugo da se bavi istom delatnošću. Donećemo, naravno, i novi zakonski okvir. Nema više feuda, nema više preduzeća po partijskoj podeli, jer to Srbija više ne može da izdrži. Kome se ne sviđa, neka ne učestvuje“, zaključio je Gašić.

Prema rečima Dušana Pavlovića, najavljeno „misteriozno telo za kontrolu rada javnih preduzeća umesto nadležnih ministarstava je, prosto, premeštanje nečega iz levog u desni džep“.

„Tu se ništa značajno neće dogoditi. Ako ste rekli da su ministarstva loša u upravljanju javnim preduzećima, šta je garant da i to novo telo neće loše raditi? Sada ćemo dobiti samo centralizovaniji sistem koji će jedna stranka moći da kontroliše i da, verovatno, nastavi sa istim principom rada. Vučić hoće nas da ubedi da će on lično da bude u to uključen, da će ići od preduzeća do preduzeća da kontroliše poslovanje. Kad vam to kaže Vučić, koji je svog kuma postavio da bude direktor JP Elektromreža Srbije, ili koji u zadnje dve godine nije uradio ništa po tom pitanju, a mogao je, onda nisam siguran da je to kredibilno“, ocenio je Dušan Pavlović.

Ovaj bliski saradnik Saše Radulovića zaključuje da, bez obaveze svih javnih preduzeća da objavljuju svoje budžete, sve ugovore koje potpisuju, spiskove dobavljača i onoga što su kupili, koliko to košta, sve donacije i poklone koje daju, ne treba se zaluđivati da bilo ko misli nešto ozbiljno da uradi po tom pitanju.

Šta bi zaista bila „ekskluziva“

Prema podacima Narodne banke iz 2012, u Srbiji posluje 716 javnih preduzeća, a praktično svima upravljaju političke partije. Javna preduzeća su po brojnim pokazateljima najveći izvor korupcije i zloupotreba novca građana – poreskih obveznika. Novinarka Danasa je pokušala da dođe do podatka o tome koliko preduzeća drže stranke koje su trenutrno na vlasti, ali bezuspešno. U strankama su na naše pitanje da li imaju podatke o tome koliko preduzeća „drže“ čak zbijali šale da bismo imali najznačajniju vest u zemlji kada bi saznali te činjenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari