Pritisak spolja na nepopularne poteze, nezadovoljstvo unutar SNS, pad rejtinga i demonstracija nepostojanja alternative ovoj vlasti, neki su od razloga zbog kojih bi premijer Srbije Aleksandar Vučić mogao da odluči da Srbija ide na prevremene parlamentarne izbore, smatraju sagovornici Danasa.

 U situaciji u kojoj vladajuća stranka ima oko 50 odsto podrške građana koji bi izašli na birališta, postavlja se pitanje zašto bi vlast na silu išla na parlamentarne izbore o kojima ne prestaje da se govori već mesecima, iako su strane diplomate, prema našim saznanjima, uputile poruku premijeru da bi to bio loš potez zbog preuzetih obaveza u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Premijer Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da ne bi u potpunosti isključio mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, ali da misli da u ovom trenutku nisu realni. Prema njegovom mišljenju, dobro je da uvek postoji priča o vanrednim izborima, jer podstiče političke takmace da rade najbolje što mogu i da budu spremni u svakom trenutku. Na pitanje koliko su sad realni izbori, Vučić je rekao da to zavisi od građana i stanja u društvu, a da je važno da postoji podrška za reformski kurs.

„Ako vidite da takva vrsta podrške ne postoji, onda je fer da izađete pred građane, i da vidite imate li podršku za to. Ako su građani siti teških rezova posle samo godinu dana, ako su nezadovoljni i hoće da se vratimo u blato podrške propadajućim firmama i razaranja i loših privatizacija, sa tim nemam problem“, rekao je Vučić.

Borislav Stefanović, potpredsednik DS, za Danas ističe da bi ovu vlast jedino pritisak spolja naterao na prevremene izbore.

 – Pritisak spolja na ispunjavanje nepopularnih poteza bi naterao vlast na izbore. Ti nepopularni potezu bi bili da se Srbija složi da Kosovo dobije mesto u UN i prihvati proces unitarizacije BiH. Objašnjenje za vanredne izbore bilo bi neophodnost ustavnih promena, navodi Stefanović.

 Prema njegovom mišljenju, loša ekonomska situacija ne bi bila razlog, jer, kako kaže, vlast veruje da je ekonomska situacija sjajna i da su građani potpuno zadovoljni.

Janko Veselinović, zamenik šefa poslaničke grupe SDS u Skupštini, za Danas kaže da bi razlog izborima bile turbulencije u SNS.

– U SNS su mnogi ušli iz dobre vere da učine dobro za državu, a drugi deo njih je u stranci iz ličnih interesa uže grupe. Oni koji su tu iz dobre volje su dobili više prostora, međutim na ključnim funkcijama su ljudi koje SNS označava kao krivce za lošu situaciju. Tu su kadrovi Mlađana Dinkića, čak i DS. Nezadovoljstvo onih u SNS, koji su u stranci iz dobrih namera, veliko je i može da izazove turbulencije. Njih će Vučić označiti kao nedostatak podrške reformama i raspisati izbore ne bi li se oslobodio kadrova koji su postali glasniji nego što treba – objašnjava Veselinović.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas ističe da rejting SNS i nije baš toliki koliko se ovih dana govori.

 – Apsolutno je nemoguće da danas SNS, bez Ljajića, Draškovića, Velje ima nekoliko procenata više nego pre godinu dana. I to posle svih mera štednje i neuspelih obećanja. Stvarni rejting SNS je negde oko 40 odsto, što je takođe strašno visoko i pao je za pet-šest procenata u odnosu na zimus. To je možda i glavni razlog zbog kojeg Vučić razmišlja o izborima. Plus što se on najbolje snalazi u atmosferi izbora i izborne kampanje – navodi Vukadinović. 

 On dodaje da je moguće i da eventualnim opštim izborima premijer želi da pogura svoje lokalne liste, svestan da na lokalu SNS baš i nema reprezentativne kadrove.

– Konačno, možda pokušava time i da mobiliše svoje članstvo, kao i da zaplaši malo međunarodne krugove i demonstrira nepostojanje alternative svojoj vlasti – zaključuje Vukadinović.

SNS na 50 odsto podrške

Vladajućoj SNS istraživanja javnog mnjenja daju 50 odsto podrške građana koji bi izašli na biračka mesta ukoliko bi sutra bili održani izbori. Socijalistička partija Srbije bi osvojila osam odsto, SRS sedam procenata i beleži najveći skok rejtinga, Dveri 6,6 odsto podrške, a DS 6,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari