– Znam vrlo uticajne diplomate koje ne mogu da prihvate da se Tomislav Nikolić toliko promenio kako se u javnosti predstavlja. Međutim, Nikolić je napravio nekoliko velikih koraka, poput odlaska u Brisel, uoči sednice srpskog parlamenta o mišljenju MSP i dalje korake koje je potrebno preduzeti u diplomatskim aktivnostima. Nikolićeva poseta EU imala je za cilj isticanje da se njegova stranka uistinu promenila. Lideru naprednjaka je jasno da promena politike stranke nije samo kada oni to ističu u nastupima, nego kada to birači primete.

To je bila suštinska misija Nikolićeve posete zapadu, kaže u intervjuu za Danas Vladimir Goati, direktor Transparentnosti Srbija.

Da li je od Nikolića traženo da podrži vladin predlog o nastavku kosovske politike?

– Podrška tom predlogu samo je jedan znak lojalnosti i spremnosti Nikolića da podrži sadašnju koaliciju i da se ne koristi konjuktivnom prednošću koju ima u smislu podgrevanja napetosti u društvu. On je mogao da umiri nesigurnu međunarodnu zajednicu i Zapad, koja ima predstavu o starim radikalima sa subverzivnim namerama. Nikolić je evropskim zvaničnicima preventivno objasnio da neće tu situaciju destabilizovati. Tako je i bilo.

Kako komentarišete navode lidera LDP da je čelnik naprednjaka u Briselu nudio da će priznati Kosovo kao nezavisnu državu, ukoliko mu zvaničnici EU pomognu da dođe na vlast?

– Nikolić se nalazio u srpskoj vladi kada je potpisan Kumanovski sporazum. Tvrdnje LDP su u domenu spekulacija, ali ne bih ni odbacio ni komentarisao tu mogućnost kao izvesnu.

Funkcioneri SNS povremeno izjavljuju da bi bili partner DS. Mislite li da je to moguće?

– Te dve stranke jesu postale bliže, ali gotovo da ne postoji nikakva verovatnoća da je moguća nekakva koalicija DS i SNS. Jeste moguća, ali je krajnje neverovatna. Kada se prave koalicije, nikada, osim u vanrednim situacijama, poput rata, ne ulaze u vladu dve najjače stranke, već jedni ili drugi, s nekim od malih stranaka, takozvanih kometa, prave koaliciju. Retkost je u Evropi da postoji koalicija dve jake stranke. To se ne radi iz jednog razloga – jer je plen koji se deli ograničen. Zbog toga se sve čini da ga deli što manji broj ljudi.

Aleksandar Vučić je izjavio da neće u koaliciju sa DSS zbog izrazitog antievropskog stava te stranke.

– DSS je programski najbliža radikalima. Ali, tu nije reč samo da li DSS hoće sa naprednjacima, već da bi koalicijom sa DSS, SNS narušio kredibilitet i ono što pokušava da postane – evropska stranka. DSS će lebdeti oko cenzusa još neko vreme. Zauzimaće usamljeničku poziciju, eventualno blisku SRS. Mada, nisam siguran, jer političari imaju uvek nekog „keca u rukavu“.

Da li Nikolić iskazujući simpatije prema DS uz sve učestalije proevropske stavove rizikuje da izgubi podršku biračkog tela?

– Ne, to ne može biti slučaj. Postoji „robot portret“ birača u Srbiji koji kaže da će birači SNS glasati za tu stranku čak i ako se ne slažu sa nekim njenim stavovima, kao što je slučaj i sa demokratama. To je partijska identifikacija. Birači glasaju za istu stranku i kada ne priznaju nešto od njenog programa. Izborna lovišta SNS i DS potpuno su različita i nema nikakvih preklapanja. Za desetak godina u Srbiji će se govoriti o naslednom glasanju, po uzoru na dedu i oca, biraće se jedna od dve jake opcije.

Mislite li da je G17 plus u stanju da napravi izborno iznenađenje i osvane sa mnogo većom podrškom, nego što najavljuju prognoze?

– G17 plus se još bori da pređe cenzus. Reč je o stranci čiji lider ima natprosečnu energiju i politički njuh i on će svojim akcijama sve učiniti da ta stranka što bolje prođe na narednim izborima.

Kakva je tu pozicija Socijalističke partije Srbije?

– Problem socijalista biće u tome od koga će ta partija zavisiti. Isto tako oni treba da pokažu da li su partija na papiru, ili će prerasti u pravu stranku. Mnogi glasači SPS imaju preko 80 godina. Da li će socijalisti uspeti da prežive i da regrutuju mlade i sa kojim idejama, to je otvoreno pitanje. Socijalisti su, s druge strane, nužna dopuna, i godinama će ostati na tome.

Da li je moguće da SPS, nakon izbora, uđe u koaliciju i sa naprednjacima i demokratama?

Osnovno načelo koje vuku političke stranke je vlast. Opredeljenje SPS bilo bi u odgovoru na sledeća pitanja: koja opcija daje vlast, ili ako obe daju – koja daje više.

LDP je konstruktivna opozicija po vašem sudu?

– Definicija opozicije nije da u svakom trenutku glasa protiv vlasti. Konstruktivna opozicija jeste LDP. Uveli su taj pojam u srpski parlament. Međutim, i oni su na granici cenzusa, poput drugih manjih stranaka.

Politika je velika alhemija

Odbornici Gvozdenog puka iz Kuršumlije ušli su kolektivno u lokalni G17 plus.

– Izborna meta stranaka preklapa se upravo kada je reč o G17 plus i demokratama. Nije moralno učiniti nešto za neku društvenu grupu, kako bi pridobio njenu podršku, ali to postoji od kada i politika i to je zloupotreba položaja. Kao što stranke instrumentalizuju glasače, događa se i obrnuto. Ako stranka nekome napravi neke velike ustupke, oni će za nju glasati. U tom smislu, politika je igra: dam ti – daš mi. Interesi pojedinih segmenata tu najviše utiču, a politika je alhemija. Događaju se nelogične stvari, koje se ne mogu objasniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari