Samit o zapadnom Balkanu u Beču, koji okuplja lidere regiona (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Kosovo i Albanija), Evropske unije, kao i predstavnike pojedinih zemalja EU koje se graniče sa regionom (Slovenija, Italija, Hrvatska) počeo je juče nastupom pijaniste Rudolfa Buhbindera.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Otvarajući skup austrijski kancelar Verner Fajman istakao je da Austrija sa zemljama zapadnog Balkana ima veoma bliske ekonomske i društvene veze koje su, kako je ocenio, veoma dobre i koje su vremenom napredovale. Samit je počeo konferencijom komesara Johanesa Hana, zatim je održan sastanak u vezi sa izgradnjom auto-puta Niš-Priština-Drač, kao i radni doručak ministara privrede regiona i EU.

Mediji su preneli da je samit u Beču dao prve rezultate – austrijski vicekancelar i Rajnhold Miterlene najavio da će EU države Zapadnog Balkana podržati sa 600 miliona evra za energetske, saobraćajne i železničke projekte. Miterlener je preneo novinarima da su potvrđena 24 projekta, koji će biti realizovani narednih godina u vrednosti od oko 7,7 milijardi evra, čime treba da bude postignut rast bruto BDP-a od jedan posto godišnje u zemljama Zapadnog Balkana s ciljem da se u narednih 15 godina otvori 200.000 novih radnih mesta. Paket podrške predviđen je za 10 različitih projekata, među kojima je autoput Niš-Priština-Drač, kao i modernizacija železničke pruge između Beograda i Sarajeva. Samit je nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel, a sledeći skup bi trebalo da se održi 2016. u Francuskoj.

O autoputu Niš-Priština-Drač razgovarali su premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, kosovski premijer Isa Mustafa, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, predsednik Evropske investicione banke (EIB) Vernr Hojer i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da Srbija već krajem 2016. godine može da počne radove na izgradnji deonice od 77 kilometara tog autoputa, a premijer Albanije je rekao da je neophodno da Evropa podrži zemlje Zapadnog Balkana konkretnim projektima.

Vučić i Rama u više navrata su potencirali značaj izgradnje auto-puta od prošlogodišnjeg Berlinskog samita za koji su istakli da je važan infrastrukturni projekat za region s ciljem povezivanja dva naroda.

Tokom popodneva Vučić i Rama su, kako je i ranije najavljeno, bili sučelili stavove u TV debati, koja je snimana i koja će 31. avgusta biti emitovana u svim državama regiona.

Teme debate

Aleksandar Vučić i Edi Rama sučeliće stavove povodom tema da li je kasno za popravljanje odnosa Srbije i Albanije, uključujući i to da li je njihov razgovor trebalo da se dogodi ranije. Govoriće i o infrastrukturnim projektima i trgovinskoj razmeni, ali i o tome kako sprečiti nacionaliste da divljaju i u Srbiji i u Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari