Srbija je zemlja pod kolonijalnom upravom Brisela. Ma koliko Vučić glumio „jakog čoveka“ na vlasti on je samo briselska marioneta. Nalazimo se na korak do potpunog kraha svih institucija države i društva i potpunog ekonomskog raspada. Ne bismo bili ni prva ni poslednja zemlja pod ekonomskim diktatom MMF-a koja u trenutku dok joj MMF čestita i aplaudira klizi u ekonomski haos – kaže u razgovoru za Danas Vladan Glišić, član Starešinstva pokreta Dveri, odgovarajući na naše pitanje kako ocenjuje aktuelnu političku situaciju u Srbiji.

Glišić ističe da o bezbednosnim izazovima „da i ne govorimo pošto je Srbija sada ispod svakog nivoa državnog potencijala da bi uopšte mogla da razmišlja o svojoj bezbednosti“.

Budući da su Dveri nedavno potpisale Božićni proglas sa DSS i grupom intelektualaca, šta će činiti okosnicu delovanja tog bloka ove godine?

– Božićnim proglasom smo obnarodovali programske tačke po kojima će Dveri i DSS sarađivati. Ono po čemu nas javnost već prepoznaje je borba protiv NATO, EU, otimanja KiM, kao i borba za savezništvo sa Rusijom i srpske integracije. Ono što je novo jeste svest o potrebi novog socijalno-ekonomskog delovanja patriotskog bloka i to su nove teme: ekonomski patriotizam kojim ćemo pokazati da dostojanstvena država u službi svog naroda može i da „napuni rezervoare traktora“.

Da li postoji mogućnost da se još neke snage priključe vašem bloku i da li se vode razgovori o tome?

– Pozvali smo javne ličnosti i intelektualce koji su se već odazvali pozivu ne samo u Beogradu već i širom Srbije. Otvoreni smo za druge patriotske organizacije koje se ovih dana upravo javljaju. Najveća podrška će nam biti oni koji su do sada apstinirali na izborima, a uskoro će prepoznati nas kao svoju opciju.

Izrazili ste očekivanje da će 2015. biti održani vanredni izbori i da ćete se za to zalagati. Koje ćete korake preduzeti da ostvarite takav cilj?

– Godina 2015. je godina velikih tumbanja i u svetu i kod nas. Izbori će biti izvesni kao posledica tih kretanja, a mi ćemo svojim akcijama (od borbe protiv prodaje Telekoma do ostalih socijalno-ekonomskih kampanja) „tresti kavez“ u koji nas je režim medijskom blokadom ubacio. Ne bi bilo iznenađenje ni da vanredni izbori budu posledica žestokih sukoba unutar režima.

Na koji način se, prema vašem mišljenju, može poboljšati ekonomska situacija u državi i kakvu alternativu nudite za mere koje trenutno sprovodi Vlada?

– Ekonomska alternativa je moguća tek kada Srbija ponovo uspostavi suverenitet nad svojom ekonomijom, pre svega nad kreditnom i monetarnom (što znači razvojnom) politikom. Neke od mera koje bi promenile ekonomsko stanje na bolje su: ulaganje u domaća preduzeća, ukrupniti i ojačati domaće banke, poreski sistem zasnovati na progresivnim poreskim stopama, podsticati domaće a ne strane investicije a domaće investiranje omogućiti usmerenom i kontrolisanom primarnom emisijom. Ovo su samo neke od mera koje predlažu srpski ekonomisti koji su svoj ugled stekli u svetu, ali ne na osnovu prepisivanja neoliberalne doktrine.

„Nepoverenje u Nikolićevu platformu“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavljuje novu platformu o KiM. Kako gledate na takvu najavu i na izjave srpskih zvaničnika koje ovih dana daju o Trepči

– Nikolić je svojim dosadašnjim delovanjem poljuljao poverenje u njegovu spremnost da brani KiM u sastavu Srbije i tako ispuni svoju ustavnu dužnost. Zato sa velikim nepoverenjem očekujemo njegovu platformu. Izjave naših političara o odbrani „Trepče“ su potpuno nevažne. Oni su sve rekli potpisivanjem ili podržavanjem Briselskog sporazuma čime su onemogućili odbranu i „Trepče“ i svega što pripada našoj državi i narodu na Kosovu i Metohiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari