Agencija za borbu protiv korupcije predstaviće svoj izveštaj o kontroli finansiranja izbornih kampanja sprovedenih ove godine u oktobru, rečeno je Danasu u Agenciji.


U ovom nezavisnom regulatornom telu kažu da je taj dokument u završnoj fazi i da će sadržati analizu prihoda i rashoda, nalaze kontrole, specifikaciju mogućih povreda zakona i uočene pojave vezane za ponašanje političkih subjekata u toku izbornih kampanja.

Na pitanje Danasa koje je prekršaje političkih subjekata Agencija uočila tokom rada na izveštaju, u ovom nezavisnom regulatornom telu kažu da su politički subjekti u najvećem broju slučajeva povredili Zakon jer nisu prikazali pojedine prihode i rashode koje su imali tokom kampanje, kao i u plaćanju troškova kampanje koje nije vršeno sa odgovarajućeg izbornog računa. „Konkretni primeri biće objavljeni u izveštaju“, kažu u Agenciji.

Upitani da li je prilikom izrade izveštaja bilo problema i koji su to problemi bili, dobili smo odgovor da je bilo problema jer pojedina pravna lica, koja su pružala usluge političkim subjektima nisu blagovremeno dostavljala tražene podatke. Takođe, blagovremeno nisu dostavljali podatke ni pojedini državni organi i to gradske i opštinske uprave o transferisanim sredstvima političkim subjektima za kampanju, kao ni podaci od izbornih komisija koji se odnose na dokumentaciju o političkim subjektima koji su učestvovali u izbornim kampanjama.

Bilo je i nepotpunih traženih podataka od strane pojedinih pravnih lica koji su pružali usluge političkim subjektima, nepotpunih podataka političkih subjekata, kao i nepotpunih traženih podataka od banaka u formi koju je Agencija zatražila, a koje se odnose na nedostavljanje podataka o prometu po tekućim računima za grupe građana koje su učestvovale u kampanji, nedostavljanje potpunih podataka o kreditima koje su politički subjekti uzeli za finansiranje kampanje kao i prateću dokumentaciju (ugovor o kreditu, ugovor o namenski oročenom depozitu i podaci o vrsti obezbeđenja za date kredite), skraćeno navođenje pojedinih korisnika i nalogodavaca kod finansijskih transakcija.

U Agenciji navode da formu finansijskih transakcija koje su banke dostavile u vidu bankarskih izvoda, često nije bilo moguće uporediti i ukrstiti sa podacima iskazanim u izveštajima o troškovima kampanja zbog velikog broja povraćaja sredstava fizičkim licima koji su dali priloge političkim subjektima, zatim pogrešne uplate, pogrešno navođenje iznosa transakcija, kao i šifara plaćanja.

U Agenciji takođe navode da su stranke dostavljale neprecizne podatke u svojim izveštajima koji se odnose na to da su prikazani troškovi sintetički u ukupnom iznosu, bez analitičkog navođenja pojedinih podataka, nisu prikazani svi pružaoci usluga. Stranke su dostavljale netačne podatke i o sebi, na primer pogrešno ime i prezime ovlašćenog lica, veb-sajt i tako dalje.

Kako nam je rečeno u Agenciji, pravna lica koja nisu dostavila tražene podatke ili informacije su opomenuta i od njih se očekuju odgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari