To da bi zajednica srpskih opština mogla da ima zaseban račun u banci, ali plate iz Srbije i plan i program kao i stacionarno lečenje bolesnika u kliničkim centrima Srbija a ne Kosmeta, za nas je neupitna kategorija. Sve oko finansiranja i ZSO biće uređeno i precizirano u njenom statutu. O formiranju ZSO do novembra nije razgovarano. Rok za uspostavljanje ZSO po koalicionom sporazumu je kraj maja. Novinarska nagađanja koja služe za skretanje pažnje kosmetske javnosti ne mogu da komentarišem, kaže za Danas Aleksandar Jablanović, predsednik Liste Srpska i nekadašnji ministra u Vladi Kosova, komentarišući jučerašnje pisanje prištinskog dnevnika Koha ditore, o zahtevima te liste u pregovorima sa predstavnicima Vlade Kosova oko povratka u nju.

Kako piše Koha, a prenose beogradski mediji, Srpska zahteva da ZSO počne da funkcioniše do novembra ove godine i da joj sedište bude u Gračanici. Najveće šanse da bude na čelu ZSO ima gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, rekli su izvori Kohe. Neimenovani izvori dnevnika kažu da Srpska zahteva i da zdravstveni i obrazovni sistemi ostanu pod okriljem države Srbije. Kako se precizira, da se obrazovanje i zdravstvo finansiraju iz Srbije, ali preko „posebnog bankarskog računa u Centralnoj banci Kosova“, kao što bi se finansirali i zajednički projekti 10 opština koje bi prethodno usvojila ZSO.

Kako je preneto, zamenik ministra lokalne samouprave Kosova Bajram Gecaj je rekao da „to mogu biti aspiracije Liste Srpska, ali o njima treba da se pregovara u Briselu“. On je odbacio mogućnost da vlada poklekne pred srpskim zahtevima, posebno kada je reč o obrazovanju i zdravstvu. „Platforma vlade ne predviđa takvu vrstu organizovanja. Tema ZSO je u početnoj fazi tako da i dalje nemamo sadržinske diskusije u vezi sa tim. Ministarka Edita Tahiri nekoliko puta je rekla da prvo treba sprovesti postojeće sporazume“, zaključio je Gecaj, a prenosi „Koha“.

Među uslovima je i da se o ZSO razgovara u Briselu i da se objavi statut Zajednice. List takođe navodi da Srpska ima i ekonomske zahteve u vezi sa stranim investicijama u srpskim opštinama i da je, u vezi s tim, premijer Kosova Isa Mustafa obećao donošenje zakona o stranim investicijama do maja. Prema izvorima Kohe, zahtev Liste je i usvajanje rebalansa budžeta za stvaranje boljih finansijskih uslova za opštine sa srpskom većinom, kao i popis stanovništva u opštinama na severu Kosova gde nije sproveden kako treba.

Jablanović je u nedelju rekao da će odluka o povratku Srba u kosovske institucije ili nastavku bojkota biti doneta u narednih dan ili dva. On je precizirao da ako Lista dobije od koalicionih partnera u vladi Kosova garancije da će Srbi moći na Uskrs da posete Đakovicu, postoji mogućnost da će odluka o povratku u institucije biti pozitivna.

Upitan da li povratak zavisi samo od toga da li će Srbima biti dozvoljeno da na Uskrs posete grobove najbližih u Đakovici i kada će odluka biti saopštena, Jablanović kaže da povratak u institucije zavisi od toga „da li su ili ne Albanci spremni na poštovanje dogovorenog“.

– Poseta Đakovici za bilo koji praznik nije naš uslov već nešto što uslovljava Ustav i 21. vek u kojem živimo, a to je potpuna i nesmetana sloboda kretanja i verskog opredeljenja. Isa Mustafa i Hašim Tači su se složili da se svi moramo držati koalicionog sporazuma jer smo ga bez pritiska sa strane i napravili, a u interesu mirnijeg života dva naroda – navodi Jablanović.

U Kancelariji za KiM nisu želeli da komentarišu „spekulacije albanskih medija i izjave neimenovanih izvora“.

Vučić: Povratak zavisi od Srba sa KiM

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da odluka predstavnika Srba o povratku u kosovske institucije zavisi od toga da li će biti ispunjeni uslovi koje su postavili vladi u Prištini.“Postavili smo nekoliko uslova i nekoliko važnih pitanja prištinskoj vladi i čekamo da vidimo šta će oni na to da kažu“, rekao je Vučić novinarima upitan da li će se sastati sa kosovskim Srbima i kada će biti doneta odluka o njihovom eventualnom povratku u kosovske institucije. On je rekao da je predstavnicima Srba preneo da je važno da oni budu zadovoljni sa ispunjenjem uslova koje su postavili prištinskim vlastima. „Kada će i da li će biti zadovoljni ne zavisi od njih. Sarađujemo i radimo sa kosovskim Srbima, ali želimo da čujemo njihovo mišljenje i postupamo po njihovim željama“, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari