Transparentnost svih procesa je deo evrointegracija i mislim da je prepoznato koliko su vlada i građani Srbije posvećeni reformama i napretku. To je suština, a prolazne poteškoće uvek postoje u procesu evropskih integracija, kaže za Danas Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije Srbije povodom oštre prepiske premijera Aleksandra Vučića sa portparolkom Brisela Majom Kocijančić.


Ona dodaje da je „EU naš strateški cilj i mi smo ozbiljan kandidat za članstvo u EU“. „Mislim da je pošten i otvoren dijalog važan za komunikaciju sa našim evropskim partnerima“, navodi Joksimovićeva.

Analitičari za spoljnu politiku i evropske integracije, međutim, smatraju da bi poslednje izjave premijera Srbije o EU sigurno mogle negativno da utiču na brzinu evropskog puta Srbije. Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić ističe za Danas da „prepucavanje umesto dijaloga“ nikako nije dobro za proces evropskih integracija Srbije.

„Ne vidim razlog da se prozivaju institucije EU, koje godinama, što je poznato, podržavaju različite projekte u Srbiji – od medija do nevladinih organizacija. EU kada podržava neke projekte medija ona to čini na osnovu predložene istraživačke teme i uglavnom ne zna koji će biti rezultat nečijeg istraživanja. Reč je, dakle, o nepoznavanju procedura pružanja podrške. Pre nekakvih teorija zavere, treba najpre dobro razmotriti čitav slučaj“, objašnjava Bobićeva.

Takođe, i nevladina organizacija Centar za evroatlantske studije ocenila je juče da se premijer Srbije svojom polemikom sa predstavnicima EU neodgovorno poneo prema biračima koji su ga doveli na vlast na osnovu toga što su poverovali da će ih iskreno voditi ka EU. U saopštenju te organizacije navodi se da je optužba na račun aktivnog diplomate EU zapravo uvreda institucije koju on predstavlja i da utoliko više iznenađuje izjava premijera Vučića, koji je na konferenciji za novinare rekao: „Tim lažovima recite da su opet lagali“.

„Posle ovakvog odgovora ostaje otvoreno pitanje koje su to vrednosti EU u koje Vučić veruje, jer poštovanje slobode govora koju on namerno brka sa odgovornošću za javnu reč javnih delatnika u javnom prostoru to svakako nije. Čudno je, takođe, da Vučić, koji tvrdi da ‘neće da bude lutka na povocu’, nudi da se povuče s puta ako to oni javno zatraže, istim onima kojima poručuje da neće da im bude lutka na povocu“, dodaje se u saopštenju.

Aleksandar Vučić je, podsetimo, optužio je u petak novinare BIRN-a da su „dobili pare“ od šefa Delegacije EU Majkla Davenporta i EU i da su iznosili neistine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“. Portparolka EU Maja Kocijančić saopštila je potom da Unija „snažno odbacuje kao neosnovane“ tvrdnje srpskog premijera da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade.

Nakon toga Vučić je optužio Kocijančić da u ime EU pokušava da ga ućutka. „Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i van nje, i ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije. Upravo zato, zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijančić u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara“, navedeno je u Vučićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

NUNS: Otvoreni pritisak na medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo način na koji je premijer Aleksandar Vučić govorio o Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN). NUNS ocenjuje ovakvo ponašanje predsednika Vlade Srbije otvorenim pritiskom, ne samo na novinare BIRN-a, već i ugrožavanjem slobode medija.

GO SNS zakazan za petak

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić zakazao je sednicu Glavnog odbora stranke za petak 16. januar, koja će se održati u beogradskom Sava centru, potvrđeno je Danasu u sedištu SNS. Pre sednice Glavnog odbora biće održan i sastanak Predsedništva SNS. Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva stranke u petak rekao da će doći do značajnih promena u Glavnom odboru stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari