Predsednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland, na kraju današnje svečanosti povodom dodele Nobelove nagrade za mir u Oslu, stavio je ovo priznanje na praznu stolicu ovogodišnjeg laureata, kineskog disidenta Liju Sjaoboa, na kojoj se nalazio njegov veliki portret.

Žalimo što laureat nije danas ovde. On je u izolaciji u zatvoru na severoistoku Kine. Ni njegova supruga Liju Sija, ni njegovi najbliži rođaci ne mogu da budu ovde sa nama. Stoga danas neće biti predstavljena ni medalja ni diploma. Sama ta činjenica pokazuje da je ova nagrada bila neophoda i odgovarajuća – objasnio je Jagland na svečanosti povodom dodele Nobela za mir.

Peking je oštro protestovao zbog odluke Nobelovog komiteta da dodeli nagradu disidentu Liju Sjaoboau. Kina, i još dvadesetak zemalja, su zbog toga bojkotovale današnju svečanost u Oslu.

Predsednik Nobelovog komiteta kazao je da cilj ove nagrade nikada nije bio da ikoga uvredi, već da ukaže na vezu između ljudskih prava, demokratije i mira i da podseti svet da su prava koja uživamo danas „izvojevale osobe koje su preuzele na sebe velike rizike zbog drugih. Stoga Liju Sjaobo zaslužuje našu podršku“.

– Čestitamo Liju Sjaobou na Nobelovoj nagradi za mir za 2010. godinu. Njegova gledišta će u dužem vremenskom periodu ojačati Kinu. Njemu i Kini želimo sve najbolje u narednim godinama – kazao je Jagland. On je pozvao kineske vlasti da oslobodeSjaoboua, što su gosti na današnjoj svečanosti propratili aplauzom.

Pored toga, na današnjoj svečanosti norveška glumica Liv Ulman pročitala je transkript obraćanja kineskog disidenta sudu tokom suđenja u decembru 2009. godine za subverzivne delatnosti, zbog kojih sada izdržava 11-godišnju zatvorsku kaznu.

– Nemam neprijatelja i nikoga ne mrzim – rekao je tada Liju.

– Mržnja može da upropasti inteligenciju i svest čoveka… Zbog toga se nadam da ću moći da prevaziđem lična iskustva dok posmatram razvoj i društvene promene naše zemlje, da ću se suprotstaviti neprijateljstvu režima potpunom dobrotom, i da ću mržnju odagnati ljubavlju – navela je Ulman reči kineskog disidenta.

– Upravo zbog ovih uverenja i licnog iskustva čvrsto verujem da politički napredak Kine neće prestati i pun optimizma radujem se usponu buduće slobodne Kine. Jer nema sile koja može da zaustavi ljudsku potragu za slobodom, a Kina će na kraju postati zemlja kojom će vladati zakon, gde će ljudska prava imati vrhovnu vlast – izjavio je Liju u sudu 2009.

Ovo je drugi put da dobitnik Nobelove nagrade-ili njegovi najbliži-nije doputovao u Oslo da primi to priznanje. Prvi put su nacisti 1935. sprečili pacifistu Karla fon Osjetskog daprimi Nobela za mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari