Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je dolazak na sastanak Evropske grupe Trilateralne komisije, koji se održava u Beogradu od 31. oktobra do 2. novembra, dok se potvrda učešća kosovske predsednice Atifete Jahjage još očekuje, rečeno je Danasu u srpskoj nacionalnoj grupi ove svetske organizacije.

Oni ističu da će više informacija o dolasku predsednice Kosova najverovatnije imati tokom današnjeg dana, a potvrdu da će premijer Vučić učestvovati na ovom sastanku naš list je dobio i u njegovom kabinetu.

Kako je Danas već pisao, osim Jahjage i Vučića, na sastanak su pozvani i ministri Vlade Srbije, kao i ostali lideri regiona. Sastanak će biti održan u beogradskom hotelu „Kraun Plaza“ i po principu „iza zatvorenih vrata“, odnosno neće biti otvoren za javnost. Trilateralna komisija okuplja ljude iz biznisa i oblasti finansija, bivše političare, a nazivaju je još i „svetska vlada u senci“. U Beogradu se povodom njihovog sastanka očekuje između 150 i 180 članova evropske grupe, a kao počasni gosti su pozvani svi lideri iz regiona.

„Po pravilu se ne pozivaju predsednici i premijeri, već oni koji imaju šta da kažu o stanju u svojoj zemlji i koji su odgovorni u svojim sredinama. Atifete Jahjaga je pozvana kao jedan od lidera na Zapadnom Balkanu. Pozvani su i premijer Srbije i ministri iz Vlade i drugi lideri regiona, a potvrde dolazaka i imena imaćemo do kraja meseca. Biće i dosta bivših predsednika i premijera, kao i gostiju iz Rusije i sa Bliskog istoka“, naveo je nedavno za naš list Jovan Kovačić, predsednik srpske nacionalne grupe ove svetske organizacije i predsednik kompanije Ist vest bridž.

Izvori Danasa bliski kosovskoj predsednici kažu da još uvek nije doneta odluka da li će Jahjaga prihvatiti poziv da dođe na taj sastanak, ali ističu da se u pozivu jasno vidi da je pozvana „ne kao jedan od lidera Balkana, već kao predsednica Kosova“.

– Ako ona dođe u Beograd, biće to prvi put da neki lider Kosova, kao predstavnik države Kosova, boravi tamo – navode u Prištini.

U pozivnici na engleskom jeziku upućenoj Jahjagi u koju je Danas imao uvid ona se oslovljava kao „predsednica Republike Kosovo“.

Samostalna organizacija

Iako mnogi beogradski i prištinski mediji navode da je reč o trilateralnom sastanku Evropske komisije, Trilateralna komisija je samostalna međunarodna organizacija nastala 1973. godine, koja okuplja najmoćnije ljude iz svih zemalja iz sveta biznisa i finansija. Plenarne sednice održavaju se svakog proleća na drugom kontinentu, dok evropska, američka i azijska grupa imaju jesenja zasedanja na svojim kontinentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari