Povodom dolaska Vladimira Putina u Beograd na vojni defile, Danas pokreće debatu o reafirmaciji partizanskog pokreta Josipa Broza Tita. Naše sagovornike pitali smo da li je Putinova poseta doprinos reafirmaciji partizana. Zatim da li se dogodio preokret u zvaničnoj politici rehabilitacije četnika. I konačno, kako vide odnos političkih stranaka prema ovoj temi – koliko se tokom godina vlasti SPS, DSS i DS iskreno odnosile prema rehabilitaciji četnika, a koliko se iskreno danas SNS odnosi prema partizanskoj tradiciji.


Suština koja se ogoljava je da Putin i njegovi srpski saveznici od onih u politici do onih na vlasti pokazuju koliko ne poznaju ili namerno diskredituju antifašizam. Putin ne govori istinu kad tvrdi da je na sceni rehabilitacija neonacizma u Ukrajini, to je uvreda svim Porošenkovim glasačima na primer, da se ne priča o kolegama iz nevladinog sektora koji su pokrenuli Evromajdan, u borbi protiv korupcije i za političke slobode protiv homofobije i drugih fašističkih trendova koji jačaju i u Srbiji uprkos održavanju LGB prajda, ali u Rusiji, kaže za Danas Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, odgovarajući na pitanje da li Putinova poseta i prisustvo na paradi doprinosi reafirmaciji partizana.

– Cilj Putinove posete nema nikakve veze sa obeležavanjem Dana oslobođenja, to je samo tužna fasada, a kamoli sa reafirmacijom partizana, nastavlja ona. „Putin dolazi da pokaže svojim biračima da makar negde u svetu njegova agresija na Ukrajinu ima podršku, ali još bitnije da pokaže da EU integracije nisu više tako popularne u ostatku Evrope, da Rusija nudi alternativu. Kakvu tačno, i po koju cenu, to se ne govori. Uzgred, i „eksperti“ proputinovskog portala na srpskom jeziku „Fakti“ dali su zeleno svetlo da i četnici mogu na paradu“, kaže sagovornica Danasa.

Upitana da li je na delu neki preokret u dvodecenijskoj zvaničnoj politici rehabilitacije četnika, ona odgovara da rehabilitacija samog četništva dolazi „iz krugova bliskih zvaničnoj Moskvi“.

– Putin nije čisti crvenoarmejac, on hvali i veliča sve što je rusko, otuda i spomenik jednom Romanovu i parada u čast Crvene armije, koja mu je zatrla porodicu.

Na pitanje koliko su se tokom godina na vlasti SPS, DSS i DS iskreno odnosile prema rehabilitaciji četnika, a koliko se iskreno danas SNS odnosi prema partizanskoj tradiciji, Jelena Milić odgovara da se „niko od njih nije iskreno odnosio ni prema čemu, pa ni prema tome“.

– Nigde nema istorijskih činjenica kao osnovne polazne osnove. Sve je to bilo u dnevnopolitičke svrhe. Kao ni Putin, ni oni nemaju ideologiju, niti skrupule koje bi ih uzdržavale od ostanka na vlasti po svaku cenu, zaključuje Milićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari