Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u intervjuu za austrijski nedeljnik Profil da je teško zamisliti da će se Srbija naći pred izborom članstvo u Evropskoj uniji ili Kosovo, pri čemu je naglasio da je ulazak u EU najvažniji cilj vlade u Beogradu.


Jeremić je rekao da neke članice Unije ne prihvataju Kosovo kao nezavisnu državu i da, ako bi se pomenuta dilema postavila, „to bi imalo pogubne posledice po stabilnost Balkana“. Upitan da li je to pretnja, odgovorio je „ne“ i naglasio da odnosi između zemalja Zapadnog Balkana od raspada Jugoslavije nikada nisu bili bolji nego danas. „Ne kažem da može doći do novih sukoba, ali stavljati nas pred taj izbor blokiralo bi mirovni proces. Situacija na Balkanu bi mogla da se destabilizuje“, smatra Jeremić.

Odgovarajući na pitanje o prisustvu Srbije dodeli Nobelove nagrade, Jeremić je poručio da je „za nas Nobelova nagrada za mir izgubila na verodostojnosti od kada je Finac Marti Ahtisari, koji je doneo proglašenje nezavisnosti Kosova, dobio tu nagradu“. „Nagrada za nas više nema isti značaj“, rekao je Jeremić i naglasio da nije siguran da je kineski disident Li Sijaobo dostojan dobitnik nagrade. „Kada neko ko je neprijatelj kineske države dobije tu nagradu, to onda obrnuto znači: Kina se ne zalaže za mir u svetu. Mi mislimo da je Kina veliki promoter mira“, istakao je Vuk Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari