Vakuum u procesu proširenja EU mogao bi da u zemljama Zapadnog Balkana ojača neevropske elemente, ocenio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić juče u Beogradu, na otvaranju panel diskusije o međunarodnim odnosima i budućnosti srpske diplomatije.

„Ukoliko se stvori vakuum u evropskom procesu, politička jednačina u zemljama Zapadnog Balkana postaće daleko komplikovanija. U taj prazan prostor će početi da ulaze i neki elementi koje ne možemo nazvati do kraja evropskim“, rekao je Jeremić.

Srpski ministar je istakao da Uniju potresa najveća kriza od njenog nastanka, izazvana ekonomijom, a da je posledica promena u politici proširenja. „Kada je reč o Zapadnom Balkanu i kada je reč o krizi u procesu proširenja, svi će se složiti da je fenomen da u međunarodnim odnosima retko postoji vakuum. On ne opstaje jako dugo i nešto uvek ima tendenciju da popuni taj vakuum“, naveo je Jeremić.

On nije hteo da ocenjuje takav ishod kao dobar ili loš, ali je naglasio da je „vrlo verovatan“ ukoliko se proces pridruživanja EU ne nastavi tempom koji je do sada išao. „Nije to prvi put u istoriji da se neko s Balkana, neću da kažem – povlači, ali da posrće i da neko drugi taj prostor prirodno koristi za upliv tog uticaja. U centru geopolitičkih vetrova na Zapadnom Balkanu nalazimo se mi“, kazao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari