Ishod referenduma u Grčkoj i ono što se tim povodom bude dešavalo u Evropskoj uniji ne verujem da može na bitno negativan način da utiče na proces proširenja EU, ističe za Danas Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije Srbije, odgovarajući na pitanje da li bi novonastala situacija mogla da uspori nastavak pregovora Srbije sa Unijom. Ona dodaje da će se pažnja EU i članica svakako pojačati ka zemljama kandidatima u pogledu očekivanja stabilizacije javnih finansija i dobrog i odgovornog ekonomskog upravljanja. „Srbija kao zemlja čija je vlada uz podršku građana samostalno otpočela važne ekonomske reforme i stabilizaciju javnih finansija u tom smislu može da bude prepoznata kao odgovoran i ozbiljan kandidat za EU“, napominje Joksimovićeva.

Međutim, kada je reč o finansijama Srbije, premijer Aleksandar Vučić, odgovarajući juče na pitanja novinara u Topoli, pomenuo je da su pad evra, grčki referendum i srpski javni dug u vezi.

„Kada je reč o referendumu u Grčkoj, to je volja naroda u toj zemlji, ali brinem zato što je evro pao za 1,5 odsto, što nam povećava javni dug u evrima iako ni dinara nismo uzeli“, rekao je Vučić. On je dodao da je reč o težini posla koji obavlja i na to ne može da se utiče. Upitan kako komentariše poruke političkih protivnika da je „ne“ u Grčkoj poraz politike Vlade Srbije, Vučić je rekao da su onome ko misli da je to poraz, potrebne „ne samo naočare, već i debela sočiva“.

„Poraz moje politike jeste to što u Srbiji ne čekate u redovima ispred bankomata, što imate redovnu isplatu penzija i plata, što Srbija nije pred bankrotom, što je ovde sve stabilno. Plašim se da su izgleda ovde nekome potrebne naočare, a bogami i debela sočiva“, naveo je Vučić. „Ukoliko su to govorili oni lopovi koji su pljačkali ovaj narod, oni stručnjaci iz Demokratske stranke, što su Srbiju doveli do bankrota, pa je mi izlečili od njihovog bankrota, pa sad kažu treba da nas vrate u bankrot, ne daj bože, građani Srbije to više nikada neće hteti“, poručio je premijer.

Građani Grčke su u nedelju na referendumu rekli „ne“ planu međunarodnih poverilaca. Na osnovu 80 odsto glasova, koliko je do sada prebrojano, opcija protiv mera štednja osvojila je 61 odsto glasova, a opcija „da“ – 38 odsto.

Prijatelji, ali ne ekonomski

Poslanik SNS Aleksandar Jovičić izjavio je da je premijer Cipras prijatelj Srbije i da ćemo sa njim uvek imati dobre političke odnose. Međutim, nismo saglasni po pitanju ekonomskih mera koje on sprovodi, dodao je Jovičić.

Piketi: Konzervativci će uništiti Evropu

Francuz Toma Piketi, autor knjige „Kapital u 21. veku“, rekao je da bi Evropa što pre trebalo da organizuje veliku konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o dugovanjima i na kojoj bi se okrenuo novi list. Trenutno „najveća zvezda“ među ekonomistima za nemački Cajt kaže i da će konzervativne mere i političari uništiti Evropu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari