Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen danas u Briselu, izjavila je juče Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, uz ocenu da su razlike u stavovima dveju strana male. „Gospođa Ešton mora da sastavi izveštaj do ponedeljka i želela bi da i jedna i druga delegacija još jednom pogledaju ove predloge i vide da li je moguće doći do dogovora“, izjavila je Kocijančićeva.

S druge strane, u beogradskoj delegaciji juče u poslepodnevnim satima našem listu je rečeno da se još ne zna da li će danas biti održana nova runda pregovora. „Pozvani smo, ali se radi na detaljima“, naveo je izvor Danas.

Vest da će se dve strane sastati još jednom kako bi uz posredništvo Ketrin Ešton pokušale da usaglase stavove, prva je juče objavila kosovska ministarska za evropske integracije Vljora Čitaku na Tviteru. „Delegacije se vraćaju u Brisel. Dijalog se nastavlja. Potreban nam je sporazum ne samo zbog normalizacije, već i da bismo se usredsredili na reforme“, napisala je Čitaku.

Poslednja, deveta runda pregovora Beograda i Prištine trajala je više od 13 sati i završena je prekjuče bez postizanja dogovora uz uzajamno optuživanje za neuspeh. Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je nakon tih razgovora da je razočaran što Kosovo opstruira razgovore i dogovor, kao i da je srpski tim prihvatio sve predloge koje je dala visoka predstavnica EU. Nasuprot tome, kosovski premijer Hašim Tači naveo je da je Priština prihvatila predlog Eštonove, bez promene, ali da je beogradski tim odbio ponudu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je juče da Beograd „vrlo autentično i iskreno“ hoće da postigne „nešto što bi se zvalo dogovorom“ sa Prištinom, koji bi bio u interesu Srbije, a ne bi štetio interesima druge strane. Mrkić je takođe izrazio nadu da međunarodna zajednica nikoga neće okriviti za eventualni neuspeh dijaloga u Briselu. On je istakao da će u slučaju postizanja sporazuma biti uspostavljene „specijalne veze“ između Srba na Kosovu i Beograda.

„Mi ćemo im sasvim sigurno pomagati u raznim oblastima života. Nama je najbitnije da policija odražava sastav stanovništva, i da komandiri budu Srbi, da bi svi koji žive na tom području verovali takvoj policiji“, kazao je Ivan Mrkić, dodajući da navedena praksa već postoji na drugim mestima u Evropi.

Čelnici opština sa severa Kosova najavili su da će obaviti konsultacije o koracima koje će preduzeti, a koji zavise od odgovora da li će taj deo pokrajine ostati u ustavno-pravnom sistemu Srbije. Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je juče da očekuje informacije šta je tačno ponuđeno srpskom pregovaračkom timu. Aleksandar Vulin, direktor vladine Kancelarije za KiM, trebalo je sinoć da razgovara sa Srbima sa severa pokrajine u Kosovskoj Mitrovici, rečeno je Danasu u toj Kancelariji.

Ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji, Hajnc Vilhelm i Fransoa-Gzavije Denio, izrazili su juče nadu da će Beograd i Priština postići dogovor uskoro, pre 22. aprila, kada se sastaju šefovi diplomatija država članica EU. Nemački ambasador je rekao novinarima da se „čini da se stvari kreću u dobrom pravcu, ali da ima tačaka o kojima je još potrebno razgovarati“.

Specijalni izaslanik EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je da je ključno pitanje u dijalogu rešenje za sever Kosova, oko čega se zastalo i istakao da „činjenica da delegacije razgovaraju po 14 sati svedoči o želji za postizanjem dogovora“.

Milica Radović, potpredsednica Demokratske stranke Srbije, kaže za Danas da „kakav god da je ishod dijaloga, on ne može da bude povoljan za Srbiju, jer se njime gase institucije Srbije i pregovara o položaju Srba u okviru nezavisnog Kosova“. S druge strane, Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, izjavio je da je „potrebno ojačati i Kosovo i Srbiju tako što će, bez obzira na izostanak dogovora, Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU, a Priština Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“.

Ivanović: Institucije nisu paralelne

Kosovska Mitrovica – Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je juče da institucije Srbije na Kosovu nisu paralelne i da bi njihovo uključivanje u kosovski sistem bilo ravno samoubistvu. „Mi kao zdravstvena ustanova ne možemo da budemo deo sistema neke kvazi države, možemo da budemo samo u sistemu Srbije jer će samo tako naši pacijenti imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu“, rekao je Ivanović.

Bajrami: „Čista improvizacija“

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog lista Koha ditore, ocenjuje za Danas da „uvek ima šanse za sporazum Beograda i Prištine, ali je veoma mala“. „Lično mislim da i ukoliko dve strane postignu dogovor to neće biti lako implementirati i zbog ljudi na severu, a i zbog nedostatka volje da se stvar konačno reši, kod obe vlade i same Evropske unije. Sve što sada pratimo je čista improvizacija“, smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari