Predsednik Hrvatske Ivo Josipović dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji, gde će se najpre sastati s predsednikom Tomislavom Nikolićem, a po podne bi trebalo da se obrati poslanicima Narodne skupštine.


Josipoviću će u 10 sati ispred Palate Srbija biti priređen svečani doček, nakon čega će početi razgovori dvojice predsednika. Njima će se potom pridružiti i državne delegacije, a zatim će uslediti potpisivanje Sporazuma o saradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, kao i obraćanje predsednika javnosti. Nakon posete Narodnoj skupštini u 17 časova, Nikolić i Josipović će razgovarati s predstavnicima udruženja interno raseljenih lica. Predsednici će sutra posetiti mesto Donji Tavankut kod Subotice, gde će razgovarati s predstavnicima hrvatske zajednice.

U kabinetu hrvatskog predsednika istakli su da tema razgovora neće biti tužbe za genocid koje su dve države podnele jedna protiv druge Međunarodnom sudu pravde u Hagu, „jer su za to pitanje merodavne vlade“ dveju država. U ovom trenutku između Hrvatske i Srbije postoji šest otvorenih pitanja – nestali, izbeglice, sukcesija, manjine, granica i ekonomija.

Ekonomija

„Predsednici će razgovarati i o jačanju ekonomskih odnosa, jer je Srbija za Hrvatsku važno tržište. Drugog dana posete predsednicima će se pridružiti i predstavnici najvećih hrvatskih fabrika od kojih su neke uspešne na srpskom tržištu“, piše zagrebački Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari