Odluka Evropske unije da produži sankcije Rusiji samo je znak pojačavanja političkog pritiska na Rusiju i pokušaj izazivanja njenog ekonomskog kolapsa, a nikako nije motivisan potrebom da se pronađe rešenje za krizu u Ukrajini. Svi u Evropi, uključujući Srbiju, imaće problema zbog takvog poteza jer nijedan veliki cilj na ovom kontinentu nije moguće ostvariti bez Rusije.

Rusija nije zainteresovana za dalju konfrontaciju već za političko rešenje, ali imajući u vidu ponašanje Zapada, ne može se isključiti mogućnost da će na kraju biti primenjena i vojna opcija, navodi za Danas Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ, govoreći o rasplamsavanju tenzija između Zapada i Moskve.

Prema Jovanovićevom mišljenju, Kremlj se zalaže za pronalaženje rešenja na pregovaračkom stolu tako što bi se uzeli u obzir i interesi dela stanovništva Ukrajine koje govori ruski jezik, odnosno očuvala njihova autonomija u kulturi, obrazovanju i sličnim segmentima, što se ne kosi sa principima EU. U tom kontekstu, on smatra da Srbija ne treba da sledi „tvrdu liniju“ Brisela, već da se u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u aktivno zalaže za pronalaženje uravnoteženog rešenja.

– – Evropa se u poslednje vreme ponaša kao „mlađi partner“, odnosno „prilepak“ Sjedinjenih Država, što nije dobro za njen kredibilitet na svetskoj sceni. Ipak, i dalje je moguće učiniti nešto da se situacija poboljša, i to ne upotrebom „štapa“ ili „šargarepe“ već razuma, što bi podrazumevalo i učvršćivanje položaja Ukrajine kao nezavisne države. Stoga, Srbija treba da se poziva na osnovne postulate OEBS-a, koji su suprotni politici zaoštravanja i nametanja volje bilo kome. Nije trebalo da se obavežemo da ćemo bezuslovno težiti članstvu u EU, već je bilo potrebno da naglasimo da nećemo pregovarati pod uslovima koji su znatno rigorozniji nego u prošlosti. Daj bože da stignemo do EU, ali postoje brojne prepreke, neke vidljive, a neke koje će tek biti formulisane – kaže sagovornik Danasa.

Jovanović zaključuje da se Zapad cinično ponaša prema Srbiji i ostalim partnerima jer najpre predoči određene zahteve, pa ih potom pooštri i proglasi drugu stranu „nekooperativnom“.

– – EU od nas traži da sledimo njenu štetnu spoljnu politiku budući da nametanje sankcija Moskvi nikome u Evropi ne ide u prilog, iako nismo čak ni blizu kapija Unije. Ne treba da pristanemo na prekid veza sa Rusijom jer bi to značilo da sečemo jednu od grana na kojoj sedimo. Uostalom, i zemlje EU, poput Italije i Francuske, imaju vrlo razvijene odnose sa Rusima – zaključuje Vladislav Jovanović.

Biber: Balansiranje između razuma i osećajnosti

Grac – Florian Biber, stručnjak za Jugoistočnu Evropu i predavač na Univerzitetu u Gracu, komentariše za Danas da EU nije nametnula nove sankcije Rusiji, već produžila postojeće, pa će to imati ograničen uticaj na Srbiju. „Takođe, pojedine države EU su skeptične prema dodatnim sankcijama, naročito nova grčka vlada. Kao rezultat, EU će verovatno biti više zabrinuta za održanje sopstvene koherentnosti. Uloga predsedavajućeg OEBS-u je ograničena, ali Srbija svakako može da je odigra konstruktivno budući da je OEBS jedina međunarodna organizacija koja je aktivno angažovana na rešavanju ukrajinskog konflikta. Ipak, nije jasno do kog stepena je Srbija spremna da se jasnije prikloni EU. Balansiranje između EU i Rusije izgleda kao balansiranje između razuma i osećajnosti“, poručuje Biber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari