Premijer Srbije Aleksandar Vučić još se formalno nije povukao s mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, odnosno šefa Biroa za koordinaciju službama bezbednosti, iako je u junu najavio da će to uskoro učiniti.


Da država još nema rešenje za to mesto i da ta tema trenutno nije aktuelna u državnom vrhu, jasno je iz odgovora koji je Danas dobio iz kabineta predsednika Srbije, koji treba da imenuje Vučićevog naslednika, a u kojem nam je rečeno da će nam javiti kada ta tema bude aktuelna.

Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednost, smatra da razloge zbog kojih Vučić još nije podneo ostavku na to mesto treba tražiti u premijerovoj ambiciji da lično operativno koordinira rad svih službi bezbednosti.

– Upravo zbog toga je nakon izbora 2012. i promenjen preko noći Zakon o osnovama uređenja službi bezbednosti. Lična kontrola Vučića nad službama bezbednosti mu je omogućila da proširi i učvrsti svoju moć i vlast kako u odnosu na političke protivnike iz drugih partija, tako i unutar SNS. Sada je premijeru teško da se povuče sa ove pozicije, jer treba da obezbedi sebi lojalnog naslednika. Da je ovo stvarni problem, svedoči i slučaj imenovanja direktora BIA, koje se oteglo jer Vučić nije bio zadovoljan kandidatima. Dodatni problem je ovde što sekretara SNB imenuje i razrešava predsednik Republike Tomislav Nikolić, a ne premijer Aleksandar Vučić. I prethodno su Nikoliću bliski ljudi imali ambicije da zauzmu poziciju sekretara SNB – objašnjava Petrović.

Upitan da li je to mesto postalo manje interesantno s obzirom na to da sva ministarstva sile „drži“ SNS, Petrović odgovara da „jeste postalo manje interesantno ali da je i dalje važno, jer se ovde ne radi samo o kontroli SNS nad sektorom bezbednosti već o potrebi da lider SNS Aleksandar Vučić ostvari tu kontrolu ako ne lično onda makar preko njemu vernog kadra“.

– SNS, kao ni druge političke partije, nije monolitna organizacija bez suprotstavljenih ambicija i struja. Isto tako, osvojenu vlast je potrebno i zadržati pa je zato važno stalno imati kontrolu nad službama bezbednosti – navodi sagovornik Danasa.

Mehanizam DS

Ovaj mehanizam vladavine je SNS preuzeo od DS, tačnije od Borisa Tadića, jer je tada DS kontrolisala i dobar deo policije uprkos tome što je Dačić bio ministar unutrašnjih poslova. Razlika je u tome što Vučić, za razliku od Tadića, lično operativno koordinira službe bezbednosti – ukazuje Predrag Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari