Slušajući različite najave premijera Aleksandra Vučića i pojedinih ministara, građanima Srbije poslednje dve godine nije najjasnije kada će konačno živeti bolje, a čini se da je situacija sve teža.

Boljitak u Srbiji, barem prema poslednjoj izjavi premijera, osetiće se već tokom sledeće godine, „iako su stručnjaci MMF taj boljitak prognozirali za 2016. i 2017. godinu“.

To je Vučić rekao u nedelju u Mionici, uoči lokalnih izbora u toj opštini, dok je član njegove vlade, ministar rada Aleksandar Vulin samo tri dana ranije na jednom skupu rekao da će sledeće godina biti veoma teška za Srbiju, a da će se pozitivni efekti pokazati tek 2016. godine.

Ovo nisu prve izjave tog tipa. Poslednje dve godine građani Srbije mogli su čuti da vreme boljeg života varira gore-dole od godinu do tri. Pritom, nije da se taj „rok“ odlaže – nekad je kasnije nego što je najavljeno, a ponekad se pomera i za ranije, kao što je primer poslednjih izjava.

Još kao prvi potpredsednik Vlade prošle godine, Vučić se nadao isto kao i sada – da će Srbiji biti bolje od 2015. „Od vas ne tražimo podršku za 100 godina vlasti, već tražimo podršku za to da od 2015. u Srbiji živimo bolje i da budemo normalna, pristojna zemlja, u kojoj će građani moći da rade, zarade i od toga normalno žive“, poručio je lider SNS 9. oktobra prošle godine.

I taman kada su građani počeli da odbrojavaju još 14 meseci do boljeg života, prvi potpredsednik vlade je skratio taj rok za koji mesec. On je već 5. decembra 2013. poručio da će građani do kraja 2014. živeti bolje. „Imam samo jedno obećanje, da ćete već krajem 2014. videti i osetiti da možemo da živimo bolje, da smo napravili ozbiljne reforme, izdali lopove, kriminalce i tajkune i da smo branili i da ćemo braniti Srbiju uvek i na svakom mestu“, rekao je tada Vučić u Ripnju pred lokalne izbore u opštini Voždovac.

Na Badnji dan ove godine Vučić je bio uveren da će sledeći Božić dočekati sa „još većim rezultatima, pouzdanjem i verom u sebe da može da menja stvari“. „Uveren sam da će do sledećeg Božića boljitak osetiti svi građani, a ne samo političari i tajkuni“, rekao je Vučić na obeležavanju Badnjeg dana u SNS. Kraj godine je upravo na pomolu, Božić za dve nedelje, ali se boljitak, barem u svakodnevnom životu, ne može očekivati uskoro. A ne bi ni trebalo, sudeći prema izjavama uoči i nakon formiranja nove vlade aprila ove godine.

„Želim svim ljudima u Srbiji da dam garanciju da će se u našoj zemlji, već na polovini mandata nove vlade (što dođe 2016, prim. aut.), živeti bolje i da će drastično biti smanjen broj nezaposlenih“, napisao je Vučić krajem marta u Informatoru SNS, neposredno pre početka mandata aktuelne vlade.

I u ekspozeu premijera 27. aprila moglo se čuti slično. „Sve što budemo radili, sve teške i bolne mere koje budemo preduzimali, izdržaćemo u naredne tri godine i već od kraja 2016. građani će imati i zdraviju ekonomiju i više plate i zaustavljanje rasta javnog duga i niži fiskalni deficit“, rekao je i ponovio da veruje da ćemo velike efekte ovih reformi osetiti već 2016. godine.

„Naši motivi su da za tri-četiri godine kažemo da je bolje. Da budemo bolja, normalnija i uređenija zemlja pre kraja mandata“, reče premijer 15. jula za RTS, a šest dana potom je naglasio „U ekspozeu sam rekao krajem 2016, početkom 2017. godine“.

Predstavljajući mere štednje u septembru na RTS, Vučić je rekao da rast možemo da očekujemo već 2015, a izlazak iz krize 2016. godine. To, međutim, nije značilo da će tada Srbija postati i normalna zemlja.

„Znam da ljudi neće razumeti moje argumente, a zašto bi, čak i kada bi znali ono što znam. Zašto mislite da radim sve ovo, da bi mi zahvalili? Oni će mi zahvaliti za pet do šest godina, kada ovo postane normalna zemlja. Želim da pomognem Srbiji. Verujem da je ovo najhrabriji potez u srpskoj istoriji, potez koji će je izlečiti i učiniti normalnom zemljom za tri-četiri godine. To je moj motiv“, naveo je premijer u intervjuu za „EU tudej“ krajem septembra.

Šta kažu ekonomisti?

– Boško Mijatović: Biće nam bolje jednog dana u budućnosti, ali kada tačno – ne znam. Političari uvek obećavaju svetlu budućnost građanima u odnosu na sadašnju tužnu situaciju.

– Miroslav Prokopijević: Živećemo bolje kada se budu započele reforme, na kojima se ne radi niti se one planiraju. Za one koji nemaju dobro pamćenje pre dve godine najavljeno je da će biti bolje za dve godine, prošle opet za dve, a ove da će biti tek za naredne dve. To su priče za malu decu. Reč je o najavljivačima najava, a to ne daje rezultate, rezultate daju reforme.

– Ljubodrag Savić: Biće bolje kada počnemo da razmišljamo o tome da počnemo da razvijamo sektor proizvodnje i počnemo da izvozimo. Samo ozbiljan industrijski oporavak može da obezbedi da se živi bolje. Licitiranje sa godinama kada će biti bolje su političke priče, samo političari to obećavaju, ja ne očekujem da to bude brzo.

Delegacija Dume kod Maje Gojković

Predsednik Državne dume Sergej Nariškin preneo je predsednici srpskog parlamenta Maji Gojković da Rusija posle odustajanja od gasovoda Južni tok neće ostaviti Srbiji na cedilu u pogledu energetske bezbednosti. Maja Gojković je rekla da je Srbija sa žaljenjem primila vest o odustajanju od tog projekta, saopšteno je iz Skupštine Srbije. Nariškin je zahvalio Srbiji na tome što se nije pridružila sankcijama koje su uvedene prema Rusiji navodeći da sankcije nanose štetu svima. Predsednica je navela da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, „jer ne smatra da se otvorena pitanja mogu rešavati na taj način“. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari