Kancelarija Vlade Srbije za KiM ocenila je kao „medijsko spinovanje“ izjavu savetnika kosovskog premijera Valjona Murzetaja da Priština neće pristati na nove teme u dijalogu sa Beogradom.

Valjon Murtezaj je u subotu izjavio da Priština neće pristati na nove teme u briselskim razgovorima dok Beograd ne primeni sporazum o pravosuđu, ukloni „Park mira“ na mostu na Ibru i ugasi Civilnu zaštitu, kao i da neće biti pregovora o „bogatstvima Kosova“.

Zamenik direktora Kancelarije Dušan Kozarev za Danas kaže da ovu izjavu smatra delom „spirale laži u koju su albanski političari ušli komunicirajući neiskreno sa sopstvenom javnošću i prikrivajući dosege briselskog dijaloga“.

„Priština kao da želi da pobegne iz dijaloga jer misli da će na taj način pobeći od obaveza koje je u Briselu preuzela. Obmanjujući sopstvenu javnost, Priština zapravo sama otežava sprovođenje dogovorenog“, rekao je Kozarev.

On je istakao da Srbija želi ne samo napredak dijaloga već i njegovo ubrzavanje, i da se „nagomilani problemi na KiM ne mogu rešavati konsekutivno, jer bi tako proces trajao decenijama“.

„Problemi na KiM se moraju rešavati jednovremeno i svako uslovljavanje otvaranja novih tema realizacijom nekih drugih je zapravo isto što i obesmišljavanje procesa. Nemamo dileme kada je reč o briselskom dijalogu, jer to je u ovom trenutku najefikasniji i najproduktivniji format za rešavanje nesuglasica“, ukazao je Kozarev.

Prema njegovoj oceni, od izlaska predstavnika Prištine iz tog procesa najveću štetu imali upravo žitelji KiM, i da se Beograd iskreno nada da se to neće dogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari