Nije tačno da sam prekršio Zakon o spoljnim poslovima ili bilo koji propis Ministarstva spoljnih poslova kada sam izašao u javnost i upozorio naše državljane da izbegavaju mesta javnog okupljanja zbog protesta u Turskoj – kaže za Danas srpski diplomata Dušan Spasojević, koji je prekjuče dobio nalog da se povuče s mesta ambasadora u Ankari. Kao razlog za Spasojevićevu smenu u MSP je navedeno da je on „bez odobrenja Ministarstva davao izjave za srpske medije“.

Spasojević objašnjava da prema instrukciji Ministarstva, u koju je Danas imao uvid, nije potrebno tražiti saglasnost za izjave medijima u vanrednim situacijama, a šef diplomatsko-konzularnog predstavništva može sam da proceni da li je neophodno brzo reagovanje. „Prema instrukciji MSP i saobraćajni udes ili elementarna nepogoda se smatraju vanrednom situacijom“, ističe on.

Naš sagovornik negira tvrdnje da mu je ranije na lični zahtev omogućeno da ostane duže u Ankari zbog porodice. „Notorna je neistina da sam bilo kada i bilo kome podneo lični zahtev da ostanem duže u Ankari i šaljem apel MSP da moju suprugu i dve kćerke ostave van svega ovoga“, poručio je Spasojević.

Dušan Spasojević nije želeo da za naš list komentariše navode da je ministru inostranih poslova Ivanu Mrkiću smetalo i to što je on nedavno organizovao debatu o odnosima Turske i Srbije na Tviteru, niti bilo koje druge spekulacije o njegovoj smeni. „Nemam dozvolu Ministarstva da komentarišem takve stvari, ali nisam ni zvanično obavešten da treba da se vratim u zemlju“, ukazuje sagovornik Danasa.

Kako Danas saznaje iz izvora bliskih MSP, Ministarstvo je 4. juna poslalo „otvoreni telegram“ ambasadoru Srbije u Ankari u kojem se postavlja pitanje „zašto je bez prethodno zatražene saglasnosti organizovao javnu debatu na Tviteru posvećenu evropskim integracijama i odnosima Srbije i Turske, Kosovu, kao i turskom uticaju na Balkanu i u Siriji“.

S druge strane, Danasovi sagovornici iz Ministarstva objašnjavaju da potez Spasojevića nije neuobičajen u svetskoj diplomatskoj praksi, ističući da su „sve ozbiljne države dale nalog svojim diplomatama da budu prisutne na Tviteru“. „MSP Srbije ne reguliše pravilo prisustva na Tviteru, a ambasador Spasojević je dobio pohvale Ministarstva spoljnih poslova Francuske, kao i samog Tvitera, za takvu digitalnu diplomatiju. Dakle, on je zaslužio da ga ministar Mrkić nagradi, a ne da dobije kaznu“, navode izvori Danasa.

Sagovornici našeg lista ističu da ni resorni ministar, niti bilo ko od njegovih saradnika, „pa čak ni direktor nadležne Direkcije za susedne države“, nisu našli za shodno da kontaktiraju Ambasadu Srbije u Ankari, čak i nakon što su obavešteni da je prilikom obračuna policije s demonstrantima suzavac pao u dvorište našeg diplomatskog predstavništva. Oni, takođe, tvrde da je tom prilikom ambasador „ozbiljno povredio nogu“.

Kako saznajemo, šef srpske diplomatije je ocenio da postoji opasnost da ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu uputi žalbe zbog Spasojevićevog upozorenja državljanima Srbije da izbegavaju mesta javnog okupljanja. „Mrkićeva procena je bila loša i ta vest stigla je u Ankaru u trenucima kada je ambasador Spasojević razgovarao s predsednikom Turske Abdulahom Gulom. Takođe, Davutoglu je pozvao Spasojevića u oproštajnu posetu“, ukazuju izvori Danasa.

Naši sagovornici komentarišu da je ambasador Spasojević „pretekao svoje kolege iz najuticajnijih država sveta, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju i članice EU, što može samo da služi na ponos srpskoj diplomatiji“. „Ambasada SAD je, recimo, 48 sati posle naše ambasade upozorila svoje građane o narušenoj bezbednosti u Turskoj, a Vašington je odlučio da zadrži svog ambasadora u Ankari. Takođe, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je u ime Unije osudila prekomernu upotrebu sile nad demonstrantima u Turskoj. Stoga, Mrkićeva odluka da smeni Spasojevića nije u skladu sa spoljnom politikom EU, koju bi trebalo da sledimo kao država kojoj su evropske integracije strateški cilj“, ukazuju dobro obavešteni izvori Danasa.

Jeremić uveo disciplinovanje ambasadora

Sezonu disciplinovanja ambasadora otpočeo je bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, i to još 2007, na samom startu svoje ministarske karijere. Jovana Marića, ambasadora Srbije u Južnoj Africi, disciplinska komisija MSP na predlog Jeremića kaznila je zbog toga što je, ne tražeći dozvolu od kabineta ministra, na ambasadorskom skupu u Beogradu pokušao da odgovori na pitanje Danasa kakav je stav Južne Afrike prema statusu Kosova. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari