Upkos nezvaničnim najavama da bi Kfor iz albanskog sela Čabre mogao da krene i vodenim topovima na srpske barikade u opštini Zubin Potok, do zaključenja ovog izdanja našeg lista juče na prilazima administrativnom prelazu Brnjak nije bilo novih akcija međunarodnih snaga.

Srbi na najisturenijim položajima u Ibarskom Kolašinu – na barikadama u Jagnjevici i Zupču, poručuju da su spremni da odgovore na akcije Kfora ukoliko do njih dođe, ali da neće nasedati na provokacije. Tokom jučerašnjeg dana na severu KiM, posebno u Zubinom Potoku, bio je otežan rad srpskih telefonskih operatera.

Komandant Kfora nemački general-major Erhard Drevs najavio je pred novinarima tokom jučerašnje posete Brnjaku mogućnost da se danas nastave pregovori s predstavnicima Srba na severu KiM. Izvori Danasa tvrde da do juče po podne Drevs nije zvanično zatražio susret, a u diplomatskim krugovima spekuliše se da bi eventualnom sastanku mogao da prisustvuje i šef Euleksa Gzavije de Marnjak. Istovremeno iz visokih državnih krugova u Beogradu stižu nezvanični signali o pokušajima da se zbog sve većih razlika u javnim istupima političkih predstavnika Srba i državnog vrha organizuje „srpsko-srpski dijalog“ na Andrićevom vencu – u Predsedništvu Srbije.

Srbe na barikadama juče je posetila je delegacija SRS, koju su predvodili potpredsednik radikala Zoran Krasić i narodni poslanici Milan Avramović i Filip Stojanović. Radikali su pružili podršku „golorukom narodu“. Krasić je pozvao Srbe na jedinstvo i poručio da SAD, EU i NATO otimaju KiM i da su neprijatelji srpskog naroda, prenose agencije. Za danas je najavljen dolazak Srba iz Crne Gore, koji će učestvovati u akciji dobrovoljnog davanja krvi i podržati sunarodnike.

Barikadu u Jagnjevici juče je obišao i predsednik opštine severna Mitrovica Krstimir Pantić, dok je njegov kolega iz Zubinog Potoka Slaviša Ristić izjavio da narod neće odustati od svojih osnovnih ciljeva – da na Brnjaku i Jarinju nema carine i pogranične policije Kosova.

Kfor je tokom prepodneva uklonio manju barikadu ispred mosta koji razdvaja Zupče i susedno Košutovo, koju su Srbi ranije postavili da bi sprečili eventualni napad Albanaca iz ovog sela. Agencije javljaju da je najavljen dolazak nemačkih i portugalskih vojnika u Zupče, gde su se juče pre podne okupili stanovnici iz celog Ibarskog Kolašina.

– Na barikadama je mirno. Srbi su dobro raspoloženi i spremni da istraju do kraja. Poslednji događaji pokazali su da se Srbi ne mogu uplašiti ultimativnim ponašanjem Kfora i da se samo dogovorom može doći do rešenja krize – izjavio je za Danas Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM, posle obilaska barikada.

I noć između četvrtka i petka bila je mirna. Srbi iz Ibarskog Kolašina dobili su „pojačanje“, na barikade u Zubinom Potoku došli su i Srbi iz ostale tri opštine na severu KIM. Noć su, kako javljaju agencije, proveli u automobilima, šatorima i oko vatre upaljene na nekoliko mesta. Sa građanima su tokom noći bili i predstavnici lokalne samouprave i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

„Glasale i demokrate“

Iako šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović tvrdi da je „najveći deo zahteva skupština četiri srpske opštine na severu KiM neostvariv i politički motivisan, jer predstavlja politički stav DSS i SNS“, predsednik SNV severnog KiM Milan Ivanović kaže za Danas da su ti zaključci usvojeni jednoglasno i da su za njih glasali i odbornici DS.

Protest na Trgu

Uz blagoslov SPC, u Beogradu će se u nedelju u 16 sati na Trgu Republike održati protest pod nazivom „1001 sveća za 1001 ubijenog Srbina od dolaska Kfora“, javlja Radio KiM. Protest organizuju Pokret za Srbiju, Srpski slobodari i SNP Naši u saradnji sa udruženjima otetih i ubijenih na KiM. U saopštenju se navodi da je „Miodrag Komadina iz Dobruše hiljadu i prvi Srbin koji je ubijen od dolaska snaga NATO na KiM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari