Kfor je odbacio optužbe da je u utorak u incidentu kod prelaza Jarinje koristio „nesrazmernu silu“. „Kategorički odbacujemo lažne optužbe da je koristio nesrazmernu silu protiv nenaoružanih civila. Izjave koje ukazuju na takav scenario, neodgovorne su i dovode u zabludu, pošto Kfor nije bio ni inicijator, a ni strana koja je zaoštrila sukob“, kaže se u saopštenju Glavne komande Kfora. Misija NATO navela je da će nastaviti da podržava Euleks u izvršavanju mandata širom Kosova.


Kfor je takođe negirao optužbe da su njegovi predstavnici pokušavali da ometu uviđaj posle incidenta na administrativnom prelazu Jarinje i uzmu dokaze koji su tamo prikupljeni. Portparol Kfora Kai Gudenoge rekao je da su za uviđaj bili zaduženi Policija Kosova i Euleks i da će ih Kfor podržavati, kao i do sada.

S druge strane, Udruženje novinara Srbije optužilo je Kfor da danima sprečava novinare srpskih redakcija da „blagovremeno, iscrpno i tačno izveštavaju o događajima na severu Kosova“. Takođe, navodi se da je pre tri dana vojnik Kfora repetirao pušku na Zorana Šaponjića, člana Uprave UNS, želeći da ga spreči pri fotografisanju tog mesta.

Nikolić i Krasić obišli povređene

Kosovska Mitrovica – Predsednik i zamenik predsednika SNS Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić obišli su juče u bolnici u Kosovskoj Mitrovici Srbe koji su povređeni u sukobima pre tri dana u blizini administrativnog prelaza Jarinje. Nikolić je pred okupljenim građanima zatražio hitno sazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije o Kosovu.

Delegacija SRS, predvođena potpredsednikom Zoranom Krasićem i Božidarom Delićem, takođe je u Mitrovici obišla ranjene Srbe. Delić je, kako prenosi SRS, u Kosovskoj Mitrovici izjavio da se delegacija uverila da su svi pogođeni bojevom municijom kalibra 5,56, „što je standardna NATO municija“. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari