Kineski premijer Li Kećijang izjavio je da će modernizovana železnička linija od Beograda do Budimpešte biti deo „kopnene i morske ekspres linije“ između Kine i Evrope. Kećijang je istakao da pruga Budimpešta – Beograd neće doprineti samo produbljavanju saradnje Kine i zemlja centralne i istočne Evrope, već i odnosima Kine i Evropske unije.


Kineski premijer je juče po podne počeo protokolarno zvaničnu posetu Srbiji, nakon što je posle brojnih sastanaka, plenarnih i bilateralnih, završen Samit 16+1. Li Kećijang je nakon razgovora sa premijer Aleksandrom Vučićem na konferenciji za novinare rekao da je u dogovoru postignutom na prošlom samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope sada postignut suštinski napredak i da je projekat proširen tako da uključi i Makedoniju i grčke luke. Istakao da će pruga biti modernizovana prema evropskim standardima. On je dodao da je Srbija na vaznom položaju na ovoj ekspres liniji i da će njena izgradnja pomoći stvaranju novih fabrika i radnih mesta. Prema njegovim rečima Kina podržava evropske integracije Srbije.

Kina i Srbija međusobno podržavaju jedna drugu u pitanjima od međusobnog interesa. „Zalažemo se za očuvanje sistema uspostavljenog posle Drugog svetskog rata“, rekao je Kećijang.

Premijer Vučić je istakao da Srbija i Kina imaju veoma dobre odnose, bez obzira na razlike u veličini i broju stanovnika, jer vode politiku mira i ne ugrožavaju ničiji teritorijalni integritet. Kineskom premijeru Vučić je zahvalio što je pokazao veliko poštovanje prema Srbiji. „Hvala mu što poštuje politiku Srbije i evropski put Srbije. Hvala mu što nas tretira kao što bismo voleli da nas svi tretiraju, kao slobodnu i nezavisnu zemlju“, ističe srpski premijer.

Vučić izjavio je i da je Srbija dobila donaciju od Kine od 35 miliona juana (oko 4,5 miliona evra). Ta donacija, za koju je zahvalan Kini, može da bude upotrebljena za plaćanje kamata na ranije kredite, naveo je Vučić. Premijer Srbije je rekao da je s kineskim zvaničnicima postignut još povoljniji sporazum o izgradnji termoelektrane u Kostolcu jer je otplata kredita produžena sa pet na sedam godina, a godišnja kamata smanjena sa 2,5 na dva odsto. Vučić je najavio da će biti formirane radne grupe s Mađarskom i Makedonijom, kako bi se do 20. januara utvrdio zajednički stav o načinu finansiranja izgradnje brze pruge od Beograda do Budimpešte i od Beograda ka Grčkoj, do atinske luke Pirej.

Počasni građanin

Kineski premijer Li Kećijang danas će se sastati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, prisustvovaće svečanom otvaranju mosta u Zemunu, a od gradonačelnika Beograda Siniše Malog dobiće i zvanje počasnog građanina srpske prestonice.

Kećijang: Pet puta brže

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je da će pruga između Beograda i Budimpešte, koja bi trebalo da bude završena za dve godine, biti izgrađena u skladu sa evropskim standardima i da će brzina vozova sa sadašnjih 40, biti povećana na 200 kilometara na sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari