Kina ima ekonomski interes da ulaže novac u Srbiju, region i druge države centralne i istočne Evrope, i tu je jasna situacija. Oni daju kredite, koji su vrlo povoljni, ali to se njima vraća, i oni tako ostvaruju svoj interes.

Podsticanje izvoza je tu ključno. Investiranjem u infrastrukturne projekte oni izvoze građevinske radove i angažuju svoju stručnu radnu snagu. To se najjasnije vidi na primeru izgradnje mosta Zemun – Borča, smatra Slobodan Unković, bivši ambasador Srbije u Kini, tokom vlasti Slobodana Miloševića.

Ovaj nekadašnji Miloševićev diplomatski kadar ocenjuje za Danas da „nema u ekonomiji ljubavi“, odnosno da EU „nema ništa protiv kineskih investicija“.

„Kinezi imaju višak kapitala i smatraju da je ulaganje u ovaj deo Evrope zapravo njihov prodor na stari kontinent. Od tih 16 zemalja učesnica kineskog Samita u Beogradu, nemali broj su članice EU. Kineski premijer stoga nije slučajno rekao da u svim tim poslovima treba voditi računa o standardima koje postavlja EU. Dakle, treba da se prilagođavaju i zemlje kandidati za članstvo u EU, kao i države članice. Sumnjam da bi članice EU došle na taj skup da Unija ne podržava ulazak kineskih investicija u njen istočni i centralni deo. Kina ima vrlo razvijene odnose sa Nemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom…“, napominje Danasov sagovornik.

On ističe kao posebnost Kine brojnost populacije, ekonomsku moć i uspeh, navodeći da je stopa rasta BDP u prošloj godini u toj zemlji bila više od 10 odsto, što je, kako tvrdi, u pogledu ukupne mase BDP, vrlo blizu SAD.

„Značaj Kine ogleda se i u činjenici da je reč o državi stalnoj članici Saveta bezbednosti UN, koja se zbog širenja ekonomije zalaže se za mir u svetu“, kaže Unković.

Prema njegovim rečima, Samit ima ogroman politički značaj, jer je to prilika da se ovim povodom u Beogradu nađe čak 15 premijera.

„Kada sam ja bio ambasador tada su uglavnom strane kompanije ulagale u Kinu. Ulazilo je tada 60 milijardi dolara američkih investicija godišnje. Sada je Kina u situaciji ne samo da prima već i da izvozi strani kapital. Čitav mehanizam stoji iza toga, dobro poznat u svetu, njihovo poslovanje je bazirano na principima bankarskog poslovanja, postoje nekoliko specijalizovanih institucija preko kojih država realizuje tu svoju politiku. Eksim banka je jedna od tih koja dobija podsticajna sredstva iz budžeta pa je u mogućnosti da daje povoljne kredite“, smatra Unković.

Upitan o stanju ljudskih prava i uslovima života u Kini, Unković kaže da jeste činjenica da veliki broj građana Kine zaista odlazi iz te zemlje zbog loših uslova života.

„Ali, oni dolaze iz nerazvijenih delova Kine, ne iz Pekinga, Šangaja… Kina se sada afirmiše kao moderna i uspešna zemlja. Demokratske vrednosti tamo ne važe. Specifično je to, oni moraju da imaju lidera, neko da ih vodi. Velika je zemlja i teško je držati to… Oni govore o socijalizmu kineskih boja, jer vodeću ulogu ima komunistička partija. Međutim, imaju još osam političkih partija koje nisu jasno vezane za komunističku partiju, imaju parlament koji kontroliše vladu, bira predsednika, Komunistička partija ima preko 70 miliona članova. Te ostale partije priznaju rukovodeću ulogu komunističke partije. Kina je toliko velika, jedna provincija ima više od 100 miliona stanovnika, njihov tip demokratizacije je specifičan. Pustite države da biraju kakve oni sisteme hoće“, zaključuje za Danas diplomata iz vremena Slobodana Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari