Masovni nemiri povodom Parade ponosa neće uticati na dvodnevni boravak američke državne sekretarke Hilari Klinton u Beogradu i do eventualnog odlaganja te posete neće doći, saznaje Danas u Ambasadi SAD u Srbiji.


Direktor srpske policije Milorad Veljović saopštio je juče da će MUP „u potpunosti garantovati bezbednost i punu stabilnost u Beogradu“, u kojem će danas i sutra jedna od najbližih saradnica predsednika Baraka Obame razgovarati s predstavnicima državnog vrha Srbije. Na pitanje agencije Beta da li prekjučerašnji neredi mogu na bilo koji način da utiču na organizaciju posete i obezbeđenja, Veljović je kazao da je „činjenica da je policija izuzetno dobro odradila svoj posao“, i da će to učiniti i ovom prilikom.

Potvrdivši da će tokom posete Hilari Klinton biti preduzete mere najvišeg, prvog stepena obezbeđenja, Veljović je istakao da će MUP učiniti sve da građani Beograda osete što manje posledice, odnosno da njihov način života ne bude znatnije poremećen.

Direktor policije je precizirao da su predstavnici MUP u neposrednoj komunikaciji s predstavnicima američke administracije koji brinu o bezbednosti visokih zvaničnika i da „sve ide svojim tokom“.

Mere bezbednosti prvog stepena, koje su bile primenjene i prilikom prošlogodišnjih poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, predviđaju zatvaranje vazdušnog prostora dok u njemu boravi avion Hilari Klinton, zatim zatvaranje pojedinih ulica za saobraćaj i pešake, maksimalno pojačano prisustvo policije, čak i s dugim cevima, kao i to da će kolonu vozila u kojoj je gošća pratiti helikopteri.

Nezvanično se navodi da će prilikom posete Klintonove biti angažovano 4.000-5000 pripadnika MUP i drugih bezbednosnih službi Srbije, ali i par stotina agenata američkog FBI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari