Kosor: U pregovorima ne sme biti popuštanja 1Foto FoNet

Dugotrajna blokada države koja je u pregovaračkom procesu može se vratiti „kao bumerang“, izjavila je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, poznata po oštrim stavovima prema Beogradu. Kosor je sada ocenila, kako prenose elektronski mediji, da bi bilo dobro da hrvatska vlada pokrene pregovore sa Srbijom o rešavanju otvorenih pitanja zbog kojih Zagreb ima rezerve na otvaranje nekih pregovaračkih poglavlja Srbije.

                       

Uz ona koja su istaknuta zbog poglavlja 23, Hrvatska i Srbija imaju i nerešena granična pitanja, kako je to bilo i u slučaju Hrvatske i Slovenije, rekla je Kosor u autorskom tekstu za ljubljanski Dnevnik.

Kosor navodi da bi se međusobno iskustvo Hrvatske i Slovenije u pregovorima s EU moglo iskoristiti da se Srbiji pojasne sve teškoće i izazovi ovog procesa. Bivša premijerka Hrvatske je opisala šta je preduzela kada je došla na to mesto u situaciji kada je Slovenija blokirala 14 od 35 pregovaračkih poglavlja zbog bilateralnog graničnog problema i šta su joj tada govorili zvaničnici u Briselu.

„Rekli su mi – kad ispunite sve što od vas očekuju članice, završićete pregovore, a ako ih ne ispunite, onda ih nećete završiti“, ispričala je Kosor. To se naravno odnosilo na slovenačku blokadu, dodala je Kosor. I Hrvatska i Slovenija mogu posvedočiti da u pregovorima nema i ne može biti popuštanja, te da je potrebno ispuniti sve kriterije. A popuštanja nema jer se u pregovaračkom procesu sve reforme i promene čine zbog države kandidatkinje za članstvo, a ne zbog EU, piše Kosor.

Pored Hrvatske, svoje zahteve za zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 Srbiji bi uskoro mogle da isporuče i Bugarska i Rumunija, objavile su Večernje novosti. Kako piše list, ove dve zemlje jedine su članice EU koje su dale „tihu podršku“ Zagrebu, čiji su emisari nedeljama lobirali u evropskim prestonicama. Podsetimo, sredinom nedelje su u Zagrebu zajedničku konferenciju za štampu održali hrvatski i bugarski šef diplomatije Miro Kovač i Daniel Mitov, na kojoj je Mitov odgovarajući na pitanje novinara rekao da hrvatski prijatelji imaju pravo da postavljaju kriterijume za članstvo u EU dotičnoj zemlji. S druge strane, iz zvaničnog Beograda, više puta je poručivano da bi Srbija, Bugarska i Rumunija (koja može da uslovljava zbog vlaške manjine) mogle da učvrste saradnju u Krajova grupi, po ugledu na Višegradsku grupu koju čine centralnoevropske zemlje.

U EU samo sa pasošem Kosova

Priština – Zamenik kosovskog ministra za zajednice i povratak Izmi Zeka izjavio je da će kosovski Srbi, ukoliko žele da putuju bez viza u EU, morati da poseduju pasoše Kosova. On je rekao da će u četiri opštine na severu Kosova i Gračanici, gde većinu stanovništva čine Srbi, u drugoj polovini godine biti obavljen popis stanovništva. „Ne mogu da kažem koliko je Srba na Kosovu, jer njihov broj varira. Ali, da bi mogli da se slobodno kreću po Evropi, trebalo bi da poseduju biometrijske pasoše Kosova i druge dokumente“, izjavio je Zeka, prenose mediji. Kosovo je nedavno dobilo viznu liberalizaciju sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari