Srbija mora da promeni pristup prema Kosovu, ne treba da nastavi da bude prepreka Republici Kosovo, jednakosti i suživotu unutar Kosova, i ne treba da bude prepreka jednakosti Kosova sa ostalim zemljama. Ona ne može odlučivati o sastavu Vlade Kosova i trajanju formiranja institucija naše republike, kaže za Danas Visar Imer, potpredsednik pokreta Samoopredeljenje, koji vodi Aljbin Kurti. Ovo je Imerijev odgovor na pitanje kakvu reakciju Srbije očekuje na to što će Samoopredeljenje možda voditi tehnički dijalog Beograda i Prištine, ukoliko sadašnje opozicione partije formiraju novu vladu bez Hašima Tačija.

U čemu će se razlikovati dijalog koji je vodio Hašim Tači i tehnički dijalog koji ćete vi voditi?

– Počećemo sa otvorenim demokratskim dijalogom sa građanima Kosova srpske nacionalne pripadnosti, unutar paradigme ekonomskog i društvenog razvoja, kao jedinog zdravog puta prema njihovoj integraciji u kosovsko društvo. Ovaj dijalog bi postavio državne institucije u funkciji ekonomskog razvoja i posebna pažnja bi bila usmerena na regije i njihove ekonomske i razvojne posebnosti. Do sada smo imali mnoge jalove pokušaje usredsređene na institucionalnoj integraciji građana srpske nacionalne pripadnosti. Ti jalovi pokušaji su rezultirali institucionalnom integracijom političkih predstavnika (od kojih je većina, kako Albanaca tako i Srba, završila kao korumpirani političari), ali i saradnjom i suživotom krijumčara i ostalih delova organizovanog kriminala. Sa druge strane, građani su podeljeni.

Otvorićete, dakle, dijalog za javnost?

– Ne treba da razmatramo dosadašnji dijalog da bi došli do istine koja stoji iza njega. Kao što znate, ovo je bio zatvoreni diplomatski dijalog, koji se vodio daleko od očiju javnosti, i na osnovu krajnje nezdravih i neprincipijelnih političkih i pravnih pozicija Srbije prema Kosovu. To nije put u pravcu normalizacije odnosa. Sve što je normalizovano jesu sastanci između odlazećeg premijera Hašima Tačija i onog prošlog u Srbiji, Ivice Dačića.

Briselski sporazum…

– Treba evaluisati dogovor postignut 19. aprila u odnosu na međunarodne standarde demokratije i jednakosti i shodno ustavnosti Republike Kosovo. Ovaj dogovor ima otvoren nacistički pristup prema Albancima – komandant policije na Severu koji prema dogovoru mora da bude pripadnik srpske nacionalne zajedice! Sadrži i opasan pristup (Asocijacija opština sa srpskom većinom) koji praktički deli Kosovo po etničkim linijama slično kao Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Za ovo ćemo, između ostalog, upotrebiti mehanizam Venecijanske komisije.

Je li to sve?

– Kao četvrto, moramo da intenziviramo dijalog sa Evropskom komisijom i drugim institucijama EU oko članstva Republike Kosovo u Uniji. Jedan od kriterijuma članstva su i odnosi sa susedima. U ovom pravcu, angažovaćemo se za dobre odnose sa svim susedima, na osnovu principa obostranog uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta kao i međunarodnog subjektiviteta država.

Da li će Lista Srpska biti deo dijaloga i u kojoj ulozi?

– Kao što znate, ustavna obaveza je da u Vladi Kosova imamo predstavnike svih manjinskih nacionalnih zajednica koje žive na Kosovu. Ova ustavna obaveza proističe iz istog principa koji je upotrebljen na pogrešan način i veoma štetno u celom Ahtisarijevom planu, i koji smatra da su problemi na Kosovu etnički. Istorija Kosova je bila istorija pokušaja oslobođenja od kolonijalnog okupatora Srbije, a ne borba protiv Srba. Mi smatramo da su ove ustavne obaveze nepravedne zato što se baziraju i održavaju na nejednakosti među građanima. Ali, naravno, mi smo svesni da je u ovoj situaciji to Ustav i to će biti obaveze.

Srpska lista, zbog vaših stavova, sada možda neće podržati opozicioni blok, a samim tim neizvesno je i da će učestvovati u Vladi?

– Kosovski Srbi imaju potrebu za autentičnim političkim predstavljanjem zasnovanim na njihovim interesima da se smanji nezaposlenost i siromaštvo, kao jednaka distribucija dobara. Ovakva politika autentičnog predstavljanja građana Kosova je potrebna za sve. Srpska lista je stvorena u Beogradu i diktirana je iz Beograda. To je otelotvorenje one instrumentalizirajuće politike Beograda prema kosovskim Srbima sa hegemonističkim i ekspanzionističkim ciljevima. Zar nije dokaz izjava predstavnika ove liste da oni nemaju problem sa Samoopredeljenjem, već Samoopredeljenje ima problem sa Srbijom? U stvari, Srbija ima problem sa Samoopredeljenjem, koje je kristalizacija autentične politike dekolonizacije i emancipacije Kosova.

Integracija

Ubeđeni smo da ćemo postići integraciju radnika, poljoprivrednika, studenata, rudara, učitelja, lekara… Samo takva vrsta integracije garantuje suživot i saradnju, a shodno tome i mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari