Kosovo će nakon dogovora u Briselu postati punopravni član 36 regionalnih organizacija.

 Imaće pravo glasa, potpisivaće ugovore, a dogovorenu formulu će koristiti i za učlanjenje u druge međunarodne organizacije, što je proces s kojim krećemo već danas – najavio je zamenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Seljimi u razgovoru s grupom beogradskih novinara juče u Prištini.

Seljimi je dodao da se nada će se uskoro „svi naći za jednim stolom“, ministri spoljnih poslova Vuk Jeremić i Enver Hodžaj, a „možda“ i srpski predsednik Boris Tadić i kosovski premijer Hašim Tači.

„Kosovo neće biti posmatrač, niti pridruženi član, već punopravni član organizacija. Do sada smo učestvovali kroz Unmik i Gimnih formulu, ali sada ćemo imati pravo da stavimo potpis na sporazume“, naglasio je Seljimi.

Kosovski diplomata je najavio da će Priština formulu postignutu u dijalogu u Briselu iskoristiti i za pristupanje drugim organizacijama. „Već od ove subote radne grupe Vlade Kosova počeće da rade na našem učlanjenju u međunarodne organizacije, a Kosovo će ući u sporazumne odnose sa EU, i pored činjenice da pet zemalja Unije nije priznalo nezavisnost“, kazao je Seljimi.

Prema njegovim očekivanjima, krajnji rezultat dogovora Beograda i Prištine moglo bi biti otvaranje diplomatskih predstavništava. „Kao što Rusija i Kina imaju kancelariju u Prištini, ne znam šta bi bio problem da i mi otvorimo u Beogradu ili Beograd u Prištini“, ocenio je Petrit Seljimi, ističući da nikakvih razgovora o statusu Kosova neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari