Izbori na svim nivoima su gotovo izvesni na proleće, ističu za Danas izvori bliski Vladi Srbije. To je, istovremeno, ocenjuju sagovornici Danasa, verovatno jedan od najvažnijih razloga za izazivanje krize u zemlji navodima o državnom udaru, odnosno javnom prozivanju pojedinih članova Vlade kao državnih neprijatelja.

Ministri u Vladi Srbije juče nisu bili raspoloženi da odgovore na pitanja Danasa u vezi sa navodima pojedinih medija da neki od članova Vlade učestvuju u pripremama državnog udara i obaranja premijera Aleksandra Vučića. Takođe, kabinet predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji se među nekim ministrima našao na spisku „državnih neprijatelja“, nije odgovorio na naša pitanja. Članovi Vlade sa kojima je Danas nezvanično razgovarao dele mišljenje da je ova kriza veštački izazvana, da nema uporišta u realnosti i da su razlozi za slanje takvih poruka javnosti neracionalni i neobjašnjivi. Oni, međutim, nisu želeli da o tome govore javno, jer, kako kažu, ne raspolažu nikakvim informacijama osim subjektivnih utisaka.

Jedina koja je izašla u javnost sa načelnim stavom je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, koja je najpre putem društvene mreže Fejsbuk objavila da je „Vučić njen premijer i predsednik stranke i da je čovek kome veruje“. Isto je ponovila i juče pred novinarima u Novom Pazaru, koje je zanimalo kome je ta poruka upućena.

Mihajlović je rekla da „poštuje rad i vrednoću premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegovu viziju o Srbiji i da je sigurna da ne bi bila tu gde jeste da on ne misli isto“. „Ja sam potpredsednica vlade u kojoj je Vučić predsednik, ja sam potpredsednica SNS, stranke u kojoj je predsednik Vučić, verujem i poštujem rad, vrednoću, viziju koju ima o Srbiji i znam i sigurna sam da ne bih bila ovde da on ne misli to isto. Sve druge stvari ne treba da komentarišem“, istakla je Mihajlović.

Osim Zorane Mihajlović, u javnosti je prozvana i potpredsednica Vlade i ministarka za lokalnu samoupravu Kori Udovički, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i Socijalistička partija Srbije, odnosno njen lider Ivica Dačići potpredsednik Branko Ružić.

„Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nema nikakve veze sa najavljenim štrajkom policaja“, ističe za Danas Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, koji je u pojedinim medijima i od strane nekih ministara proglašen kao potencijalni organizator državnog udara, zbog najave štrajka glađu policajaca. Tabloidi i elektronski mediji, za koje postoji uverenje da su „provučićevski“, doveli su u vezu najavu policijskog štrajka sa SPS u sklopu navodnog državnog udara, koji se priprema za realizaciju tokom boravka premijera Srbije u Kini.

„Ne bih mogao da kažem da sa Ivicom Dačićem nisam u korektnim odnosima, ali on nema nikakve veze sa najavljenim štrajkom policajaca. Tokom njegovog mandata ministra policije, izašao je u susret nekim zahtevima našeg sindikata. Istovremeno, činjenica je da sam u tom periodu organizovao sedam protesta i četiri štrajka, i to ispred MUP, odnosno Dačićevog ministarstva. Ali, bilo bi nekorektno da sada kažem da ne pozdravljam to što je Dačić uradio za policajce“, ističe sagovornik Danasa Veljko Mijailović.

Mijailović u izjavi za Danas demantuje tvrdnje nekih medija i državnih zvaničnika da štrajk predstavlja svojevrsni državni udar u uslovima povećane nebezbednosti zbog nedavnih terorističkih napada, objašnjavajući da najavljeni štrajk ne može da ugrozi spremnost države da odgovori na bezbednosne izazove.

„Mi smo najavili štrajk glađu samo 25 članova našeg sindikata, nismo pozvali na masovna okupljanja ili nešto tome slično. Odlučili smo, međutim, da sačekamo da se premijer Vučić vrati iz posete Kini, da ne bi ispalo da radimo nešto protiv predsednika Vlade Srbije“, ističe sagovornik Danasa.

Komentarišući navode da su to opasni po bezbednost potezi sindikata na čijem je čelu, Mijailović kaže da su za njega relevantni predstavnici državnih institucija poput BIA, VOA ili VBA, koji, kako kaže, ako cene da je najavljeni štrajk državni udar – „neka primene zakon“.

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandar Vulin izjavio je da je veoma iznenađen najavom štrajka Policijskog sindikata i to glađu u trenutku najžešćih terorističkih pretnji, kada sve države sveta podižu nivo borbene gotovosti, te tokom migrantske krize kada u zemlju svakog trenutka može da uđe i do 10.000 izbeglica kojima je zaustavljen prolaz.

Vulin je posebno istakao da je reč o sindikatu, odnosno delu pripadnika policije koji je svih ovih godina ćutao, a nakon svega što im je ponuđeno, oni se umesto pregovora, ipak, opredeljuju za štrajk i to glađu. Upitan da li u toj situaciji premijer treba da ide u Kinu, Vulin je rekao „ne može da bude sasvim miran, ali da treba da ide to je sigurno, jer je to važan događaj“.

Bez demantija uoči puta u Kinu

Uoči odlaska u Kinu, premijer Vučić nije demantovao tvrdnje pojedinih medija o opasnosti državnog udara tokom njegovog odsustva. Na pozive da ne putuje u Kinu, Vučić je rekao da ne odustaje od putovanja u tu državu. On je, međutim, istakao da će posle 5. decembra, kada prođu „važni događaji u Srbiji“, odgovoriti na neka pitanja i „drugima koji su se zaigrali“. Spekuliše se i da će u decembru biti rekonstrukcije vlade, ali i da se promene očekuju u januaru, nakon skupštine SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari