Iako je period godišnjih odmora doneo zatišje na političkoj sceni, Partija ujedinjenih penzionera Srbije upravo je leto izabrala za susrete sa građanima i članstvom širom zemlje. Karavan PUPS-a koji pod sloganom „Svet pripada i nama“ od vikenda do vikenda obilazi regionalne centre, pokrenut je u Kraljevu, a nastavio preko Kruševca, Zlatibora, Šapca, Kopaonika, Novog Bečeja… a u nedelju je na redu Požarevac…


Milan Krkobabić, lider ove partije, kaže za Danas da je iz razgovora sa predsednicima gradskih i opštinskih odbora, članstvom ali pre svega sa građanima, vidno da se u javnosti PUPS sve više doživljava kao partija socijalne pravde, kao zaštitnik ugroženih slojeva.

– Ne čudi. Bauk neizvesnosti da li će biti penzija ili ne, preteći je kružio nad glavama najsiromašnijih. Upravo je ta kategorija podnela najveći teret krize i mera koje je država preduzela. Ali su oni imali i najviše razumevanja za to, u potpunosti su shvatili i težinu situacije i neophodnost podrške koju je PUPS dao konceptu fiskalne konsolidacije koji je proklamovao predsednik Vlade. Sada, kada su efekti konsolidacije vise nego ubedljivi , vreme je da i oni malo odahnu, jer svet pripada i njima. Vreme je da teret štednje ponesu neki drugi – kaže Krkobabić.

On dodaje da su vrednosni stavovi prema kojima penzije treba da prate plate, kao i slogan da nema viška radnika, već samo manjak poslova, potvrđeni i podržani u direktnim kontaktima sa građanima, na ulicama, trgovima i u salama.

– PUPS zaista pravi iskorak ka partiji socijalne pravde koja će okupiti i zastupati široke slojeve, ne samo penzionere. Zbog toga nudimo odgovore i za ostale probleme, što je i logično jer su oni svi međusobno povezani. Zastupajući novi koncept isplate penzija, koji je više evropski, blizak slovenačkom modelu, zalažemo se pre svega za „dobru državu“, državu ekonomski utemeljenu, organizovanu, efikasnu i socijalno pravednu. Naime, samo socijalno pravedna država imaće snagu i da izvrši preraspodelu društvenog bogatstva, obezbedi dugoročnu stabilnost, da zaštiti sve socijalno ranjive slojeve – objašnjava lider PUPS-a.

On podseća da je to četvrta po snazi partija u parlamentu, da je u javnom mnjenju doživljena kao zaštitnik najugroženijih i da sve veće uporište ima među zaposlenima, i u javnom i u privatnom sektoru. Ukazuje da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera, ali oni ne glasaju samo za PUPS. Podržavaju i druge partije, jer ih ne brine samo zaštita svog socijalnog i materijalnog položaja. Oni traže odgovore i na druga pitanja.

– Penzioneri i zaposleni polako ali sigurno shvataju neophodnost da tehnološki razvoj smanjuje potrebu za velikim brojem zaposlenih. I da od racionalnog upravljanja i sposobnosti menadžmenta da pronađe i kreira poslove, zavisi sudbina radnika a indirektno i penzionera. Oni se okreću i podržavaju snage koje svojim praktičnim delovanjem dokazuju da mogu da se suoče sa tim problemom – ističe Krkobabić.

On to ilustruje podacima o poslovanju Pošte, gde je generalni direktor – samo u prvih šest meseci ove godine ostvaren je neto dobitak u iznosu od 1,84 milijarde dinara, odnosno 15,2 miliona evra, čime je za 40 odsto nadmašen prošlogodišnji rezultat.

– To je zasluga svih 15.000 zaposlenih, njihove kreativnosti i posvećenosti. Uspeli smo da rešimo problem međusobno suprotstavljenih interesa u „bermudskom trouglu“ između uprave koju čine predstavnici politike, menadžmenta i sindikata. Kada smo svi postali deo jednog tima, to se odrazilo i na poslovanje, profitabilnost koja bi od javnih preduzeća morala da se očekuje – zaključuje Krkobabić.

 

Javna preduzeća treba da pune budžet

Dajemo i davaćemo punu podršku daljem sređivanju javnog sektora u širem i užem smislu, posebno potrebi da javna preduzeća konačno krenu sa punjenjem budžeta. To je imperativ vremena, ali i zahtev onih koji su nesebično dali svoj doprinos boljitku zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari