– Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom da su odnosi sa Moskvom „tradicionalno dobri“ i da je postignut dogovor o ranijim dugovima, tako da će Beograd isplatiti dug Gaspromnjeftu u iznosu od 20 miliona evra do kraja godine, dok će još 6,5 miliona evra za istu svrhu biti izdvojeno početkom naredne godine, a dug NIS-a od 23 milijarde evra biće plaćan u ratama do 2018. Lavrov je poručio da dve zemlje karakterišu „bliskost, solidarnost“, savezništvo u svim ratovima, „koje će se nastaviti i u budućnosti“.

Vučić i Lavrov su se novinarima obratili nakon bilateralnog susreta organizovanog u Vili Bokeljka, za koji je vladalo veliko interesovanje predstavnika „sedme sile“. Srpski premijer se u govoru mahom fokusirao na ekonomske veze dveju država, najavljujući još intenzivniju saradnju, naročito u domenima poput infrastrukture i građevinske industrije. On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je premijer Rusije Dmitrij Medvedev prihvatio njegov poziv da poseti Beograd. Kako je precizirao, očekuje se da će Medvedev doći početkom 2016. godine.

– Svoje stare dugove Srbija ume da vraća. Ponašamo se kao odgovorna i ozbiljna država koja ispunjava obaveze – istakao je Vučić, koji se u političkom segmentu svog obraćanja zahvalio Rusiji na pomoći i podršci u Unesku i na drugim mestima, uz opasku da „Srbija to ume da poštuje“. „Nijedna vlada u savremenoj istoriji Srbije nije imala toliko sastanaka sa ruskim zvaničnicima kao aktuelna… Važni su i razgovori o Severnom toku. U tom kontekstu apelovao sam na rusku stranu da snižavanjem cene gasa pomogne MSK-u i Azotari, jer će tako biti obezbeđena budućnost tim kompanijama… Mi smo mala zemlja i ne možemo da pomognemo Rusiji koliko ona može nama, ali mislimo da smo korektan partner, što pokazujemo i tako što nismo zabijali nož u leđa Rusiji kada joj je bilo teško“, konstatovao je predsednik Vlade Srbije.

Ministar spoljnih poslova Rusije je ukazao da su kontakti na visokom nivou od koristi za „izgradnju čitave strukture naše saradnje“, naglašavajući da bilateralne veze „nisu opterećene pokušajima nametanja restriktivnih mera”.

U osvrtu na srpsko predsedavanje OEBS-u, Lavrov je konstatovao da je ono bilo „izbalansirano, uspešno“, kao i da je Beograd „u punom kapacitetu organizovao završni samit“.

– Rusija podržava stav Srbije i premijera Vučića kada je reč o obezbeđivanju normalnog života i uspostavljanju saradnje na Balkanu… Rusija i Srbija se oslanjaju na međunarodno pravo u vezi sa Kosovom, poštujući rezoluciju 1244. Takođe, zalažemo se za očuvanje Dejtonskog sporazuma i protivimo pokušajima da se taj sporazum zaobilazi – istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je ocenio da je ekonomska saradnja dobra, najavljujući da će Moskva nastaviti da investira u Srbiju. U tom kontekstu podsetio je da je NIS sa učešćem Gaspromnjefta „jedan od najvećih poslodavaca i poreski obveznik“. „Snažne veze si garancija za nove projekte“, naveo je Lavrov.

Sergej Lavrov je odgovarajući na kritike odeljenja OEBS-a o kršenju slobode medija u Rusiji izneo stav da je to odeljenje „ispolitizovano, orijentisano na služenje jednostranih interesa pojedinih članica OEBS-a“, što je „u suprotnosti sa OEBS-ovim principima objektivnosti“.

– Šefica odeljenja OEBS-a za medije Dunja Mijatović oglasila se povodom hapšenja dvojice turskih novinara u Rusiji, protiv kojih su najavljene tužbe, ali je ćutala povodom kršenja slobode medija u Ukrajini, u kojoj su sve ruske televizije zabranjene – zaključio je Lavrov.

Na istu temu govorio je i Vučić, koji je kazao da je „prvi napad na Vladu Srbije i njega usledio nakon majskih poplava, i to baš od Mijatovićeve“.

– Mislio sam da je istina važna i iz petnih žila zapinjao da dokažem da tvrdnje pojedinih medija nisu tačne, ali sam u međuvremenu shvatio da te medijske tvrdnje nemaju veze sa pravdom, istinom i činjenicama, pa zato danas više nikome ni ne odgovaram na neistine. Naučio sam da trpim udarce. Ja sam Srbin, ali je moja glava tvrda bosanska, pa je u stanju da istrpi udarce – poručio je srpski premijer.

Ugodni mirisi iz Bokeljke

Tokom razgovora u „četiri oka“ Vučića i Lavrova, a i kasnije, za vreme konferencije za novinare, iz „Bokeljke“ su se širili „zavodljivi“ mirisi ribe i roštilja. „Ovakvi ugodni mirisi osećali su se i kada je sa premijerom danas razgovarao šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer“, primetili su neki od prisutnih predstavnika medija. Novinare su iz „Kombank arene“ do „Bokeljke“ juče prevozili udobni „Lastini“ autobusi, a protokol i raspored su „štimali“ maltene u minut.

Maja Kocijančić: Pratimo medijsku situaciju

Pratimo kako se odvija razvoj slobode medija u Srbiji i verujemo da će Vlada i političari nastaviti da sprovode vladavinu prava i u isto vreme da se mediji i novinari ponašaju nezavisno, poštujući profesionalne standarde u Srbiji, zemlji kandidatu za članstvo u EU, izjavila je u petak portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić. Ona je podsetila da je u godišnjem Izveštaju EK o napretku Srbije više od dve strane posvećeno slobodi medija sa preporukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari