Zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije, koje će se odigrati u narednim mesecima, neće ići u korist interesa Srbije, smatra Dušan Lazić, bivši ambasador Srbije u Ukrajini. Komentarišući saznanje Danasa da Ministarstvo odbrane i Oružane snage Ruske Federacije ovih dana dogovaraju termine, lokacije kao i broj zajedničkih vojnih vežbi, Lazić kaže da bi Vlada Srbije trebalo da bude vrlo oprezna i uzdržana.

„U vreme ovih turbulentnih kretanja u međunarodnim odnosima, mora da se bude veoma oprezan i uzdržan u preduzimanju bilo kakvih vojnih manifestacija takvog karaktera. To ne može da služi smirivanju situacije, jer će naići, kao što već nailazi, na negativnu reakciju na Zapadu, i u Vašingtonu i Briselu“, ističe Danasov sagovornik.

Prema njegovim rečima, zajedničke vojne vežbe sa Rusijom predstavljaju jedan od elemenata koji Srbiji „ne može da služi ni u funkciji predsedavanja OEBS“.

„Mislim da tu, pre nego što se takve manifestacije organizuju, tri puta treba meriti, pa tek onda seći. Treba detaljno razmotriti posledice“, upozorava bivši ambasador Srbije u Ukrajini.

Dušan Lazić ističe da poruke koje stižu iz Amerike – da se Srbija nalazi na liniji vatre između Moskve i Vašingtona, odnosno iz Rusije, koja grubo napada politiku Aleksandra Vučića tezama o pokušajima političkog samoubistva, a u kontekstu našeg odnosa sa Zapadom – govore da Srbija mora da bude oprezna.

Podsetimo, vlade Srbije i Ruske Federacije potpisale su 13. novembra 2013. Sporazum o vojnoj saradnji, a krovni dokument potpisan je tokom posete Vladimira Putina, predsednika Rusije, u oktobru prošle godine u Beogradu. U tom dokumentu, između ostalog, piše da je nastao zbog važnosti dijaloga po pitanjima očuvanja međunarodne i regionalne bezbednosti i stabilnosti, uzajamnog razumevanja u oblasti odbrambene politike dve zemlje, odnosno da je cilj jačanje veza između VS i Oružanih snaga RF.

U članu 3 sporazuma piše da će se realizacija pravaca vojne saradnje vršiti na nekoliko načina, među kojima su: razmena poseta i zvaničnih delegacija različitog nivoa, realizacija ekspertskih poseta radi održavanja konsultacija, učešće po pozivu na vojnim vežbama i (ili) prisustvo na njima u svojstvu posmatrača, razmenom poseta pripadnika vojnog vazduhoplovstva i aero-grupa, održavanjem kulturnih i sportskih aktivnosti, kao i drugim oblicima saradnje prema dogovoru dve države.

 

Radna grupa

Ovlašćeni organi za realizaciju sporazuma su rusko i srpsko ministarstvo odbrane, koja formiraju radnu grupu čija zasedanja će se održavati naizmenično u Srbiji i Rusiji, po pravilu jedanput godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari