Eventualna odluka Lige socijaldemokrata Vojvodine da do prevremenih ili redovnih izbora u Vojvodini sarađuje sa Srpskom naprednom strankom mogla bi da bude rizičan potez, iako je biračko telo LSV stabilno i lojalno i njeni simpatizeri su navikli na različite koalicije u kojima je ta partija proteklih godina učestvovala, smatraju sagovornici Danasa.

Prema našim saznanjima, demokrate koje su trenutno na vlasti sa LSV i SVM u Vojvodini upravo računaju na to da LSV, zarad svojih birača i rezultata na budućim izborima, neće odlučiti da se prikloni naprednjacima bilo ulaskom u koncentracionu vladu, koju predlaže SVM i za šta ima podršku SNS, bilo izlaskom iz sadašnje koalicije čime bi došlo do vanrednih izbora u Vojvodini.

Funkcioneri LSV najavljuju odluku o daljim potezima u pregovorima oko rekonstrukcije Vlade Vojvodine, koje vode sa DS i NDS, i ponudu za razgovore o koncentracionoj vladi najavljuju za početak septembra kada će biti održana sednica Glavnog odbora te stranke.

Milka Puzigaća, direktorka agencije SCAN, za Danas kaže da je biračko telo Lige relativno stabilno i da su glasači te stranke oni koji se zalažu za veći stepen autonomije Vojvodine, uvek znaju kako će glasati i uvek su najkritičniji. „Koliki će rejting LSV imati, zavisilo je od toga koliko su birači DS, LDP ili SVM zadovoljni radom tih stranaka i naravno koliko se LSV zalaže za rešavanje problema koje ti građani vide kao ključne“, objašnjava Puzigaća.

Ona navodi primer SVM, koji je na prošle izbore izašao sam i postigao dobar rezultat, što znači da se homogenizacija mađarskog biračkog tela dogodila slabljenjem DS i LDP.

„Kada Liga počne da zastupa stavove koji se odnose na autonomiju Vojvodine, a nasuprot strankama koje slabe, u takvim okolnostima LSV odskoči. Birači Lige sasvim sigurno teško mogu da se pomire sa eventualnom saradnjom te stranke sa partijama iz drugog miljea, odnosno sa, na primer, SPS ili SNS, zato bi takav potez za Ligu bio rizičan“, zaključuje Puzigaća.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, smatra da bi eventualna saradnja Lige i SNS imala izvesni efekat, ali ne dramatično veliki. „Iskustvo pokazuje da LSV ima lojalne glasače. Liga je prošla kroz mnoge koalicije, sa Tadićevim demokratama, LDP Čedomira Jovanovića, i birače su navikli na relativno često menjanje partnera. Glasači nisu reagovali na to. SNS je, ipak, drugo u odnosu na dosadašnje njihove partnere, ali se politika koju sada vode u nekoj meri poklapa sa Liginom“, navodi Pejić za naš list.

Na pitanje Danasa zašto bi birači glasali za manju stranku koja nema kapacitet da osvoji vlast u Vojvodini, a ne za veću koja vlast može da osvoji i sprovodi ono za šta se LSV zalaže, Pejić odgovara da su simpatizeri LSV navikli da glasaju za uslovno rečeno malu stranku.

„Naprednjaci su na republičkom nivou pokazali da su spremni da prave postizborne koalicije iako im nisu neophodne. U takvoj situaciji postojati mogućnost da i LSV dobije deo kolača u vlasti i efikasnije sprovodi svoj program“, ukazuje Pejić.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesid, za Danas kaže da je teško sada proceniti ponašanje birača, ali da je neosporno da Liga duži niz godina ima jezgro onih koji su spremni da glasaju za nju što je čini relevantnom u Vojvodini, a u Republici mogućim značajnim koalicionim partnerom. On podseća da je i SPS bio „na ivici noža“ i napravio salto morale prešavši potpuno na drugu stranu, što mu se višestruko isplatilo, odnosno njegovi glasači ga zbog toga na izborima nisu kaznili, čak je na sledećim izborima sa sedam došao do 15 odsto.

„Neostvariva ideja o koncentracionoj vladi“

Novi Sad – Predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin izjavio je juče da je „neostvariva“ ideja o koncentracionoj pokrajinskoj vladi u kojoj bi sedeli predstavnici svih stranaka koje imaju poslanike u Skupštini Vojvodine. Vasin je naveo da vlast u Vojvodini treba da čini sadašnja koalicija DS, LSV i SVM, proširena NDS, jer su to snage koje su se dosledno zalagale za jačanje ustavnog položaja te pokrajine i očuvanje njenog multietničkog karaktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari