Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije učestvovaće u radu nove Vlade Srbije i to kao potpredsednik i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo.

Tu, kako kaže, moralno diskutabilnu odluku, sa gorkim ukusom u ustima doneo je uz pomoć Predsedništva svoje stranke, birajući između opstanka i nestanka SDPS, ali bez pomoći DS. I Sulejman Ugljanin, predsednik SDA, kako se i očekivalo, učestvovaće u Dačićevoj vladi kao ministar bez portfelja, a zadržaće i Kancelariju za održivi razvoj. Jedino je Milica Delević odbila ponudu Aleksandra Vučića da bude ministar spoljnih poslova u novoj vladi.

Osim potpredsedničkog i mesta ministra za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo, SDPS dobiće i pet mesta državnih sekretara u različitim resorima. Istovremeno, SDPS će u resoru koji će voditi Ljajić ustupiti mesta državnih sekretara članovima drugih stranaka većine, a u javnim preduzećima koja će voditi ova stranka Ljajić kaže da će se poštovati princip departizacije.

Ljajić je potvrdio novinarima da je na predsedništvu DS u negativnom kontekstu govoreno o njemu, ali je i dodao da zna ko je to govorio. On nije želeo da navodi ime te osobe, ali ju je citirao:“Kako Ljajića nije stid da traži saglasnost za izdaju koju čini“. On preporučuje da se ne treba voditi emocijama, jer da se on njima rukovodio, sad bi bio opozicija.

Direktorka Kancelarije za pridruživanje EU i funkcionerka DS Milica Delević rekla je juče da odluka o eventualnom ulasku u vladu, koju u parlamentu neće podržavati DS čiji je ona član, „ne može biti lična niti za jednog člana stranke“. „Samo upućivanje ponude članu i funkcioneru sada opozicione stranke jeste neuobičajeno. Neuobičajene su, doduše, u Srbiji i okolnosti. U njima se i sada, kao i 2008, proverava snaga da se odgovori na teške izazove, ali i sposobnost da se prevaziđu duboke podele u zemlji nastale tokom devedesetih i politike koje su do njih dovele“, navela je Delevićeva.

Ona je dodala i da će vreme i rezultati rada nove vlade pokazati da li je ponuda da ona bude deo vlade „učinjena da bi se bolje odgovorilo na izazove u spoljnoj politici i brže kretalo ka Evropi, u šta veruje i čemu će se kao građanka Srbije iskreno obradovati, ili da bi se DS podelio, a međunarodni partneri kratkoročno obradovali“.

„Žao mi je što Milica Delević nije prihvatila da bude ministar u vladi i žao mi je što je DS pokazala da su joj partijski interesi važniji od interesa građana“, rekao je Aleksandar Vučić, v.d. predsednika SNS, dodajući da se još ne zna ko će biti ministar spoljnih poslova, da SNS ima više kandidata za to mesto i da će o tome razgovarati u naredna tri do četiri dana. On je naveo i da će buduća vlada imati ukupno 18 članova, uključujući predsednika i potpredsednika vlade, kao i da će vlada imati 16 resora.

Po kojoj formuli će biti podeljena ministarstva i ko će sve u ime naprednjaka biti u novoj vladi, biće poznato najkasnije u nedelju, za kada je zakazana sednica Glavnog odbora SNS. Najkasnije do ponedeljka biće održana i sednica Predsedništva SPS.

Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS, za koga se juče tvrdilo da je bio najglasniji Ljajićev kritičar, juče nam je rekao da svako bira svoj put, ali da je Ljajićevom odlukom prevaren narod koji je glasao. „Ovde je reč o političkoj obmani, jer je SDPS ministarstvo u prethodnoj vladi vodila sa pozicije levog centra, a sada će to činiti sa pozicije desnog centra“, kaže Mićunović za Danas. Na naše pitanje zašto DS, ukoliko smatra da Ljajićeva odluka nije moralna, nije preporučila SDPS da ne učestvuje u vladi, predsednik političkog saveta DS rekao je da nije na DS da odlučuje umesto neke druge stranke. „Svako odlučuje u svoje ime i sam snosi posledice“, kaže Mićunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari