Ambasadori Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Nemačke pri Unesku podržavaju članstvo Kosova u toj organizaciji, saopštila je britanska vlada. U saopštenju se navodi da bi „respektibilno međunarodno telo nadgledalo zaštitu svih kulturnih dobara, uključujući srpsko-pravoslavna na Kosovu, što bi unapredilo ciljeve Uneska i donelo jasne koristi svim zajednicama na Kosovu, kao i globalnoj zajednici“.




„Sa članstvom u Unesku dolaze ozbiljne obaveze. Stoga, pozdravljamo posvećenost Vlade Kosova da poštuje striktne i formalne međunarodne obaveze koje članstvo treba da donese, uključujući zaštitu spomenika od verskog i kulturnog značaja, naročito onih koji se nalaze na Uneskovoj listi, kao i da očuvaju srpsko-pravoslavno nasleđe… Poštujući Ustav Uneska i u potpunosti primenjujući obaveze koje on sadrži kako bi se zaštitilo i očuvalo svo nasleđe, članstvo Kosova bi unapredilo globalnu transparentost u vezi sa kulturnim nasleđem i njegovoj dobrobiti. To bi doprinelo miru i bezbednosti unapređenjem međunarodne saradnje kroz obrazovanje, nauku i kulturu, kao i ekonomski razvoj, na dobrobit celokupnog mladog stanovništva Kosova i regiona“, ističe britanska vlada.

U saopštenju se takođe izražava spremnost na saradnju sa kosovskom vladom u ispunjenju obaveza članstva „ulaganjem većih napora zajednice i političkih lidera da uspostave društvenu integraciju na Kosovu i unaprede zaštitu bogatog i verskog nasleđa“.

Javna podrška Londona, Vašingtona i Berlina težnjama Prištine u vezi sa pristupanjem Unesku, o čemu bi trebalo da Generalna konferencija te organizacije raspravlja naredne sedmice, predstavlja nastavak prakse „diplomatije pisama“, koju primenjuje i Beograd. Ilustracije radi, premijer Srbije Aleksandar Vučić je prošlog meseca uputio pismo svim članicama Uneska u kojem je izrazio zabrinutost zbog zahteva za prijem Kosova, navodeći da je takav zahtev „neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava, i zbog toga, kao i sa političkog i moralnog aspekta, za Republiku Srbiju, apsolutno neprihvatljiv“.

U okviru kampanje koju Srbija vodi protiv tog članstva juče su se javnosti obratili i savetnici predsednika države Stanislava Pak i Ivan Mrkić. Oni su na konferenciji za novinare ukazali da je predsednik Tomislav Nikolić u protekla tri meseca u brojnim razgovorima sa predsednicima država i ambasadorima ukazivao na neprihvatljivost prijema Kosova u Unesko. Tom prilikom im je, kako su naveli, podelio i film „Istina“, u kojem se u osam minuta izlaže kratka istorija srpske baštine i prikazuje martovsko uništavanje.

– Predsednik će nastaviti da čini sve da tokom susreta 9. novembra pridobije što veću podršku prijatelja i partnera… Jedino pravedno rešenje jeste da se o tom pitanju razgovara u Briselu. Kada se odloži u Unesku, to pitanje se vraća u Brisel, gde mu je i mesto – konstatovao je Mrkić.On je upozorio da bi u slučaju izglasavanja članstva Kosova u Unesku u Srbiji to bilo doživljeno kao veliko poniženje, „naelektrisala“ bi se politička atmosfera, kao i da je pitanje u kom smeru bi išli pregovori.

Mrkić je kazao i da je nezahvalno i da nije dobro prognozirati koliko će država biti na našoj strani, a koliko na strani Kosova, već da je važno da srpska strana čini sve kako bi dobila većinu za svoj predlog.

Stanislava Pak je navela da je od 1999. godine uništeno preko 200 spomenika srpske kulture i grobalja, te da je u kampanji koju je pokrenuo predsednik države to i predstavljeno.



Han: Moguća vizna liberalizacija

Priština – Evropski komesar za susedstvo i politiku EU Johanes Han izjavio je juče u Prištini da bi do kraja godine mogla da bude doneta preporuka o liberalizaciji viznog režima za Kosova, pošto su dostignuti traženi standardi. On je na konferenciji za novinare sa premijerom Isom Mustafom rekao da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju, ali da treba da nastavi angažman na ostvarivanju drugih zadatih ciljeva, kakvi su nesmetan rad institucija u Prištini.“Blokada Skupštine može imati uticaja i u odnosima sa EU, pošto su u pitanju neki zakoni koji treba da budu usvojeni u Skupštini“, poručio je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari