Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je da koalicija oko SPS ne učestvuje u novoj pokrajinskoj vladi. Potpredsednik LSV Bojan Kostreš upozorio je da, ukoliko se DS ogluši o taj zahtev i ipak uključi socijaliste u vladu čiji će biti stožer, ne treba da računa na dalju podršku Lige u Skupštini Vojvodine.

– Mi smatramo da se mora napraviti jasna razlika između toga ko je na jednoj strani političkog spektra i ko je na drugoj strani političkog spektra i taj tip „svingeraja“ LSV neće podržati. Dakle, mi nismo spremni da budemo u vlasti „svi sa svima“. Iako je vlast po sebi povod bavljenja politikom, LSV će otići u opoziciju. Dakle, ako ostali mogu sa svima, Liga to ne može – rekao je Kostreš.

Ništa manje nije bila oštra portparolka LSV Aleksandra Jerkov, koja je poručila da je zbog ulaska socijalista u republičku koaliciju s naprednjacima za LSV sada postalo neprihvatljivo da ta stranka učestvuje u Vladi Vojvodine. Jerkov je novinarima u Novom Sadu rekla da u pokrajinskoj vladi ne sme biti mesta za SPS, „jer bira koalicione partnere po principu ko nudi više“.

– LSV nikada nije učestvovala u vlastima koje se formiraju po tom principu i zato tražimo od DS da u Vladi Vojvodine ili ne bude SPS ili u njoj neće biti Liga – rekla je Jerkov i najavila da će stranka čiji je lider Nenad Čanak biti žestoka opozicija Vladi Srbije koju će činiti SNS, SPS i URS.

Pajtić upozorio socijaliste

Vojvođanski premijer i potpredsednik DS Bojan Pajtić izjavio je juče po podne da će pokrajinska vlada biti formirana najkasnije do 10. jula i nagovestio da SPS verovatno neće biti u njoj. „Ukoliko SPS napravi (republičku) vladu koja će biti suprotno onome što je volja građana Vojvodine, ta stranka neće biti politički konzistentna i neće biti moguće da bude sastavni deo pokrajinske vlade“, rekao je Pajtić novinarima u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari