Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, ubuduće neće svakodnevno prelaziti relaciju Novi Sad – Beograd i obrnuto, već će se nastaniti u Beogradu.

Na takvu odluku Gojkovićeva se odlučila pre svega zbog štednje. S obzirom na to da živi u Novom Sadu, a kao predsednik skupštine, po zakonu, ima i obezbeđenje, svakodnevno putovanje i dnevnice dovode do povećanja troškova.

Zahtev predsednice parlamenta juče je prihvatio i Administrativni odbor Skupštine Srbije i odlučio da joj izađe u susret tako što će joj isplatiti mesečnu nadoknadu za zakup stana u Beogradu, koji je uputila kao poslanik. I Gojkovićevoj, kao i ostalim poslanicima koji su podneli takav zahtev, biće isplaćeno mesečno 35.000 dinara od 1. septembra. „Ne radi se ni o kakvom luksuzu, iznajmljivanju vile, već stana kao što su i drugi poslanici iznajmili. Gojkovićeva je, kako i sama insistira, prva među jednakima, a dostavila je svu potrebnu dokumentaciju“, rekao je Babić.

I poslanici naprednjaka Vesna Rakonjac i Krstimir Pantić dobili su do sada odobrenje Administrativnog odbora da iz skupštinske blagajne mesečno dobijaju po 35.000 dinara za kiriju. Ostali poslanici opredelili su se da iz unutrašnjosti putuju automobilima na posao. Propisano je da iz parlamentarnog budžeta može biti isplaćeno oko 300 evra, a ukoliko želi, poslanik može da iznajmi i skuplji stan, ali da sam doplaćuje iznos za kiriju.

S druge strane, Vlada ima stanove koje članovima daje na korišćenje. U pitanju je tridesetak objekata. Ministri uglavnom dobijaju stanove veće od 100 kvadrata, a sekretarima su na raspolaganju manji – od 20 do 65 kvadrata. Najveći broj njih nalazi se u Budimskoj ulici.

Međutim, do sada su se samo ministri Snežana Bogosavljević Bošković i Bratislav Gašić, koji u timu iz Nemanjine 11 vode resore poljoprivrede i odbrane, uselili u državne stanove. Gašić se u rezidenciju, koja se nalazi u elitnom beogradskom naselju, uselio još u maju i u 150 kvadrata živi sam. U toj vili, koja je građena za potrebe generala Nebojšu Pavkovića, živeo je i bivši ministar vojni Dragan Šutanovac.

Državni kvadrati

Državne kvadrate nije želeo da uzme ministar trgovine Rasim Ljajić, koji sam plaća kiriju, dok Velimir Ilić, ministar bez portfelja, gotovo svakodnevno putuje za Čačak. Ostali ministri žive u svojim stanovima u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari