Maja Gojković, poslanica i funkcionerka Srpske napredne stranke, novi je predsednik Skupštine Srbije i treća žena od uvođenja višestranačja, nakon Slavice Đukić Dejanović i Nataše Mićić, na čelu najvišeg zakonodavnog doma.

Za izbor Gojkovićeve juče su glasala čak 194 poslanika, protiv je bilo 14, devet iz NDS je bilo uzdržano, a 29 nije prisustvovalo sednici.

Na jučerašnjoj sednici izabrano je i šest potpredsednika parlamenta – Veroljub Arsić i Igor Bečić iz SNS, iz DS Gordana Čomić, iz NDS Ninoslav Stojadinović, iz SDPS Vladimir Marinković i iz PUPS Konstantin Arsenović. Za generalnog sekretara skupštine ponovo je izabrana Jana Ljubičić. Ovim izborom završeno je konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije.

Podršku izboru Maje Gojković za predsednika Skupštine Srbije juče su dale sve poslaničke grupe osim dvojice poslanika Nove stranke i poslaničke grupe DS, koja se izjasnila protiv. Poslanici NDS bili su uzdržani, dok je Nenad Čanak, šef poslaničke grupe LSV, na pitanje kako glasa rekao „ništa“.

Novoizabrana predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković obećala je da će nastaviti da radi na razvoju demokratije u parlamentu, negovanju duha tolerancije i obećala da će svi poslanici biti jednaki u svojim pravima, ali i obavezama. Njeni ciljevi, rekla je, biće kao i ciljevi njenih prethodnika, izdvojivši Slavicu Đukić Dejanović i Nebojšu Stefanovića. U prvom obraćanju poslanicima posle izbora Gojkovićeva je istakla da odgovornost želi da podeli sa svim predstavnicima naroda i da sliku o parlamentu ne može da stvara jedan čovek.

Objašnjavajući zbog čega su bili protiv izbora Gojkovićeve, Dragan Đilas, šef poslaničke grupe DS, rekao je da je izbor Gojkovićeve simbol svega lošeg što se dešava u Srbiji, a da je na njoj da li će da objasni i izvini se za svoj govor tokom predizborne kampanje u Novom Sadu.

„Ja lično ne tražim objašnjenje pošto sam bio direktno pomenut, ali bilo bi logično da predsednik parlamenta objasni šta znači da se neko više nikada ne rodi ili da mu se iskoreni seme. To su neprimerene stvari, a daju opravdanje agresiji koju svakodnevno vidimo na ulicama“, rekao je Đilas povodom izjave Gojkovićeve u februaru da je Srbija spremna za korenite reforme, ali da je potrebno da se iskoreni seme zla koje personifikuju Miroslav Mišković i Dragan Đilas.

Zamenik šefa poslanika SNS Veroljub Arsić, kao ovlašćeni predlagač, juče je objasnio da će Maja Gojković biti najuspešniji predsednik skupštine koji će podići ugled ne samo parlamenta već i samih poslanika, jer ima bogato parlamentarno iskustvo.

U novom sazivu skupštine biće 11 poslaničkih klubova. Najveću poslaničku grupu SNS vodiće i dalje Zoran Babić, kao što promena neće biti ni u poslaničkim klubovima NS i SDPS, koje će voditi Miroslav Markićević, odnosno Miodrag Mijatović. Na čelu zajedničkog poslaničkog kluba SPO-DHSS biće Aleksandar Jugović, na čelu SPS Dijana Vukomanović, PUPS Milan Krkobabić, JS Dragan Marković Palma, NDS Marko Đurišić, SVM Balint Pastor, a DS Dragan Đilas.

Vlada DOS najbrže formirana

Zoran Živković, poslanik Nove stranke, rekao je juče da nisu tačne tvrdnje SNS da je zabeležio najveću pobedu u istoriji parlamentarizma i da će ovo biti najbrže sastavljena vlada. Najveći broj u istoriji Srbije osvojio je DOS i to 64 odsto od ukupnog broja izašlih na glasanje, a broj osvojenih mandata iznosio je 176. Taj parlament je konstituisan za manje za 29 dana, a ovaj će biti konstituisan za 35 dana.

Jerkov umesto Pajtića

Pošto je predsednik Srbije poverio mandat za sastav nove vlade lideru SNS Aleksandru Vučiću, u Skupštinu Srbije stigla je Vučićeva ostavka na funkciju poslanika. Njega će u parlamentu zameniti Jelisaveta Pribojac, diplomirana pravnica iz Kraljeva. U Skupštinu Srbije juče je stigla i ostavka zamenika predsednika DS Bojana Pajtića na mesto poslanika, jer je njegova funkcija predsednika vojvođanske vlade nespojivo sa funkcijom republičkog poslanika. Na njegovo mesto u parlament će doći Aleksandra Jerkov.

Vlada će imati 16 ministarstava

U skupštinsku proceduru stigle su izmene Zakona o vladi i ministarstvima. Buduća vlada će imati 16 ministarstava. Rasprava u Skupštini Srbije o Zakonu o vladi i ministarstvima počeće danas, a u nedelju, 27. aprila, Srbija će dobiti novu vladu.

– Ministarstvo finansija

– Ministarstvo privrede

– Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

– Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture

– Ministarstvo rudarstva i energetike

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

– Ministarstvo pravde

– Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

– Ministarstvo unutrašnjih poslova

– Ministarstvo odbrane

– Ministarstvo spoljnih poslova

– Ministarstvo prosvete i nauke

– Ministarstvo zdravlja

– Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja

– Ministarstvo omladine i sporta

– Ministarstvo kulture i informisanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari